latinica  ћирилица
23/03/2017 |  19:22 ⇒ 22:22 | Аутор: РТРС

Шок за Добојлије, комунална накнада нови намет градске управе (ВИДЕО)

Још се нису смириле страсти због неоправдано подигнутих цијена гријања, воде и смећа, а на адресе Добојлија стигао је joш један намет.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Високи рачуни за комуналну накнаду толико су изненадили грађане, да многи сумњају у њихову тачност.

Штампарска грешка или нешто друго, али мало ко у Добоју вјерује да рачун за комуналну накнаду може да буде и троцифрен. Увјерили су се у то када су на кућне адресе стигли дописи из ДИРГ-а, градског предузећа које убире ову накнаду. Митру Гогићу рачун је стигао на 250 марака.

- Никад не дугујем ништа а ово дугујем, мени се чини да нема грађанина у Добоју да не дугује за тај ДИРГ, могу писати колико хоће, испред грађана нико не стоји, каже Митар.

Комунална накнада уведена је прије неколико година када је Уставни суд поништио накнаду за градско грађевинско земљиште. Док једни плаћају други то не чине, па су високи рачуни вјероватно посљедица тога.

Приход од комуналне накнаде требао би да послужи за одржавање инфраструктуре у граду, али судећи по каквим улицама Добојлије возе, биће да комунална накнада крпи буџетске рупе а не оне које би требала. У јавности је познато да је ДИРГ предузеће за запошљавање страначких кадрова, па су Добојлије сумњичаве гдје иде прикупљени новац.

За стан од 60 квадрата мјесечни износ комуналне накнаде износи око 6 марака. Годишње та накнада је око 70 марака, па тако по пристиглим рачунима који прелазе и 300 марака произилази да је ДИРГ грађанима послао рачуне за претходне четири до пет па и више година.

Потврду тога потражили смо и у овом предузећу, али до директора чије име стоји на рачунима нисмо могли.

У Удружењу за заштиту потрошача кажу да још немају жалби на пристигле рачуне. Додају да ће испитати законски основ, али и рокове застаре.