latinica  ћирилица
23/03/2017 |  19:08 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Богданић за Радио Српске: Средином љета почиње изградња болнице у И.Сарајеву

Ако сва тендерска процедура буде завршена до почетка наредног мјесеца, изградња болнице у Источном Сарајеву требало би да почне средином љета, а буде ли све ишло планираном динамиком болница би требало да буде заврешена до краја 2018. године, истакао је гостујући у програму Радија Републике Српске, министар здравља и социјалне заштите, Драган Богданић.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

Говорећи о реконстркцији централног медицинског блока Универзитетско Клиничког центра РС, Богданић очекује да ће крајем осмог или почетком деветог мјесеца, у Централни медицински блок бити пресељена Клиника за кардиологију, онкологија и пулмологија чиме ће бити створени услови за завршетак овог блока, али и пресељења Хирургије.

- У протеклих десет година у здравствени сектор РС уложено је више од 600 милиона марака, а само у прошлој години и то већим дијелом у Универзитетско Клинички центар РС, 90 милиона. Упоредо уз реконструкцију централног медицинског блока , гради се и опрема сјеверно крило гдје ће бити смјештени операциони, ургентни блок, патологија и друге болничке службе, нагласио је Богданић.

Говорећи о изградњи болнице у Источном Сарајеву, министар Богданић истакао је да је Влада РС обезбиједила 50 милиона марака за њену градњу. Поред постојећих 4000 квадрата, биће изграђено још 10 хиљада са 210 болничких кревета.

- Изградњом и опремањем ове болнице, Источно Сарајево добити једну савремену болничку установу . Здравствени сектор у Српској добиће још десет операционих сала, а болнице у Градишци, Приједору и Фочи ускоро би требало да добију и нове апарате за магнетну резонанцу, истакао је министар Богданић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске рекао је да ће Фонд здравственог осигурања Српске за лијечење трогодишње Бањалучанке Софије Мићевић обезбиједити око 200 хиљада марака за наставак њеног лијечења у Америци.