latinica  ћирилица
23/03/2017 |  19:01 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ- Опредјељење за добијање кандидатуре за чланство у ЕУ

Чланови Предсједништва БиХ информисали су данас предсједавајућег Парламентарне скупштине НАТО-а Паола Алија да је БиХ чврсто опредијељена за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ до краја ове године.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Током сусрета, којем је у име предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића присуствовао савјетник Зоран Ђерић, истакнута је и потреба да БиХ има добру сарадњу и партнерски однос с НАТО-ом у процесу активирања Акционог плана за чланство, као и продубљивање сарадње у областима одбране и безбједности, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Допринос доброј сарадњи с НАТО-ом, како је речено током сусрета, јесте и учествовање БиХ у операцијама НАТО вјежби, те ангажман у НАТО вођеној мисији "Одлучна подршка" у Авганистану.

На састанку је истакнуто да БиХ доприноси напорима међународне заједнице у борби против свих видова тероризма и екстремизма, а разговарано је и о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и земљама западног Балкана, као и процесу евроатлантских интеграција земаља региона.

Саговорници су нагласили да регионална сарадња и добри односи доприносе стабилности региона и цијеле Европе.

Али је у посјети је БиХ у склопу учествовања на семинару Парламентарне скупштине НАТО-а и засједања посебне групе за Медитеран и Блиски исток, а под називом "Западни Балкан: Транзициони изазови, европске тежње и повезаност с регионом МЕНА".

Чланови Предсједништва БиХ захвалили су за континуирану подршку и помоћ коју институције ЕУ и Италија пружају БиХ у процесу придружења ЕУ и интеграционом процесу ка НАТО-у.

Извор: СРНА