latinica  ћирилица
23/03/2017 |  17:54 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Потражња за машинцима! Ослушкује ли образовни систем потребе тржишта? (ВИДЕО)

Инжињер машинства једно је од дефицитарних занимања.
Машински факултет у Бањалуци (Фото: ekonferencije.com) -
Машински факултет у Бањалуци (Фото: ekonferencije.com)

Број незапослених са овом дипломом Машинског факултета готово да је статичка грешка Завода за запошљавање. Како би кадар који излази са бањалучког Машинског факултета био што конкурентнији на тржишту рада, Омладински комуникативни центар Бањалука, уз подршку УСАИД-а, организово је јавну трибину.

Послодавци бањлучке регије били су јасни – очекују знање, специјализоване смјерове и дипломце који желе да се усавршавају. С обзиром да је ријеч о дефицитарном занимању, понуда тржишта је мања од тражње, због чега су спремни да улажу у своје раднике.

- Они не очекују одмах по изласку са факултета да смо спремни преузети посао. Дакле, дају нам одређен временски период да се привикнемо и да се оспособимо за ту грану коју они траже“ зелена, каже Јован марић, студент Машинског факултета Универзитета у Бањалуци.

Студенти су се распитивали о условима за запослење, али и о могућностима рада у иностранству, што и није изненађење, с обзиром на одлив броја стручњака. За приватне фирме ове трибине одлична су прилика за представљање својим потенцијалним будућим радницима.

- За пет година десиће се повећање обима производње које ће пратити сигурно повећање броја радника, посеобно високообразованих. Тај посао неко мора да носи. Ево ми смо, желимо да слиједимо ту стратегију и да будемо присутни на факултету, нагласио је Драшко Плављанин, "Колектор ЦЦЛ" д.о.о. Лакташи.

Одзив студената није био велики јер се већина, показују истраживања „Академца“, за посао интересује тек по завршитеку факултета. Већи број би их да ради у јавном сектору, који има ограничене капацитете. Зато су овакве трибине и уведене, како би мијењали праксу – поручују организатори.

- Циљ појачати праксу на факултетима , појачати популарност квалитетних приватних компанија код студената, указати на то да се заиста сјајна перспектива пружа и у приватном сектору код јаких фирми, истиче Ане Јурић-Марјановић, програм менаџер ОКЦ Бањалука.

Премда фирме, на првом мјесту, траже садржину – знање, не занемарују ни форму. Бар када је ријеч о пријави за посао, која у највећем броју случајева, због граматичких и правописних грешака непотребно баца сјену на, можда, сјајног стручњака.