latinica  ћирилица
23/03/2017 |  16:43 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Грабовац: Сви посланици из Српске да бојкотују Џаферовића

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац позвао је све посланике из Српске да не присуствују сједницама Представничког дома парламента БиХ док сједницом тог тијела предсједава Шефик Џаферовић, који је одговоран за злочине муџахедина почињене над Србима у Возући и на подручју Завидовића.
Марко Грабовац - Фото: Novosti.rs
Марко ГрабовацФото: Novosti.rs

"Одбор подржава одлуку парламентараца из Републике Српске да не присуствују сједницама Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и мислим да би то требало да подрже сви посланици из Републике Српске", рекао је Грабовац Срни.

Он је истакао да је немогуће да Џаферовић, с обзиром на ратну функцију коју је обављао, није ништа знао о злочинима муџахедина над Србима на Озрену и подручју зеничке регије.

"Не можемо прихватити да Џаферовић није био упознат са злочинима муџахедина и да је можда утицао на њих. Због тога сматрамо да сви посланици из Републике Српске имају пуно право да бојкотују рад овог тијела док сједницом предсједава Џаферовић", нагласио је Грабовац.

Он додаје да би Тужилаштво БиХ требало да покрене процес утврђивања ратне прошлости Шефика Џаферовића и да га парламент БиХ суспендује на функцији предсједавајућег Представничког дома до утврђивања коначне истине.

Грабовац је подсјетио да су муџахедини починили стравичне злочине над Србима у Возући и на подручју Завидовића, додајући да се још трага за 129 несталих Срба са тог подручја.

Извор: СРНА