latinica  ћирилица
23/03/2017 |  16:04 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Влада и Синдикат: Разговори о исплати потраживања биће настављени (ВИДЕО)

Договор гранских синдиката и Владе о измирењу дуговања из претходних година према буџетским корисницима, ни данас није постигнут.
Синдикат - преговори - Фото: РТРС
Синдикат - преговориФото: РТРС

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић изразио је наду након данашњег састанка са челним људима гранских синдиката, да ће 3. априла бити постигнут коначни договор о измирењу дуговања из претходног периода.
Касиповић је рекао новинарима у Бањалуци да су Влада и предсједници гранских синдиката близу рјешења у вези са исплатом дуговања и обавеза из претходних година, те да постоји опредјељење да се постигне редовна динамика исплата у овој години.

Он је рекао да је са представницима гранских синдиката договорено да се кроз једну радну групу све то прецизира у понедјељак и у уторак, како би 3. априла постигли договор.

Коментаришући јучерашњи поруку Синдиката образовања, науке и културе Српске да би просвјетни и радници у установама културе могли да изађу на улице уколико им се у догледно вријеме не измире сва дуговања, Касиповић је рекао да неће бити потребе за било каквим штрајковима.

"Опредјељење синдиката и Владе је да се обавезе измире и нађе рјешење. Кренули бисмо прво са 2011, 2012, 2013. и 2014. годином. Надам се да ћемо постићи договор да то измиримо до краја јуна, а онда крећемо у измиривање обавеза за преостале двије године. Не видим разлог за било какав штрајк и то данас није помињано", поручио је Касиповић, који је и министар правде Српске.

Када је ријеч о обавезама и дуговањима за 2015. и 2016. годину, Касиповић је рекао да би било прихватљиво да се оне измире у року од 15 мјесеци.

Истовремено, у Савезу синдиката о још неусвојеном колективном уговору у сектору енергетике. Поручују потребан нам је уговор.

- Послодавци желе да нам натуре правилник а правилник значи нешто погубно а то је да нема рада синдиката, поручио је Слободан Остојић, предсједник Синдиката удружених радника енергетике.

Предсједник Синдиката јавне управе Српске Томислав Врховац рекао је да синдикалци и Влада данас нису постигли коначни договор о исплати дуговања, али да су близу рјешења.

"Наставићемо разговоре. Нисмо одустали од исплата дуговања у 18 рата. Можда ће само нека дуговања бити раније исплаћена. Мислили смо да то може да се исплати у мање рата, али пошто не може, пристаћемо и на 18", навео је Врховац.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да Влада Српске нема намјеру да ускрати права загарантована законом или колективним уговором, али да није увијек могуће извршити неку обавезу у дефинисаном року.