latinica  ћирилица
23/03/2017 |  13:12 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Бурна сједница локалног парламента у Сребреници (ВИДЕО)

Уз сукобе, препирке и увреде потврђена је нова скупштинска већина, коју су формирали СНСД, ДНС, СРС и три одборника из реда бошњачког народа.
Сребреница: СО - сједница - Фото: СРНА
Сребреница: СО - сједницаФото: СРНА

СДС, који је тражио партнере за нову скупштинску већину, сада тврди да је избачен из власти, за шта криви РТРС.

Иза затворених врата уз забрану новинарима да присуствују сједници, камере су ипак забиљежиле сукобе међу одборницима у Скупштини општине Сребреница који су били на ивици тежих инцидената,

У свему су, према ријечима начелника Младена Грујичића, предњачили сада већ опозициони СДС-ов Момчило Цвјетиновић и одборници из већинске фракције СДА.

- Заиста непримјерено понашање вриједно осуде, конкретно мислим на Момчила Цвјетиновића и Алију Табаковића, истакао је Грујичић.

Цвјетиновић је за новонасталу ситуацију, затварање сједнице за јавност и чињеницу да је СДС сада у опозицији, оптужио Радио Телевизију Републике Српске.

Међутим, документ који је протоколисан на Скупштину, демантује Цвјетиновићеве тврдње јер управо носи наслов "списак одборника који чине нову скупштинску већину" а који је и лично потписао.

За Алију Табаковића из већинске фракције СДА, несазивањем ванредне сједнице грубо је прекршен Закон о управи и локалној самоуправи Републике Српске.

С друге стране у СНСД-у истичу да је све урађено по закону и статуту општине и да ће тренутна већина од 11 од укупно 21 одборника, у наредном преоду бити и бројнија.

Избором замјеника начелника општине и формирањем нове скупштинскле већине, за начелника Грујичића стављена је тачка на кризу.

- Скупштинска већина је одабрана од оних људи који мисле добро Сребреници, поручио је Грујичић.

Поред замјеника начелника и секретара општине, нова скупштинска већина изабрала је и начелника одјељења. У опозицији у Сребреници остали су СДС, ПДП, НДП, један одборник СДП-а и већинска фракција од пет одборника СДА.