latinica  ћирилица
23/03/2017 |  10:09 | Аутор: РТРС

Аустрија плаћа азилантима да оду

Влада Аустрије објавила је да ће удвостручити износ новца који даје избјеглицама и мигрантима који одлуче да се добровољно врате кући, а ово се третира као дио кампање убрзавања репатријације приближно 50.000 особа које су тражиле азил у овој држави.

"Сваки избјеглица и мигрант који из Аустрије одлучи да се врати у домовину добиће 1.000 умјесто 500 евра, колико је држава раније давала", рекао је министар унутрашњих послова Волфганг Соботка, преноси агенција АФП.

Ова шема, која је направљена у сарадњи с групама које помажу избјеглицама, примарно за циљ има "оне особе које вјероватно неће добити право дугорочног боравка", истакао је министар на конференцији за медије у Бечу.

Најгора избјегличка криза

Аустрија, која има 8,7 милиона становника, примила је више од 130.000 апликација за азил од 2015. године, током најгоре избјегличке кризе која је задесила Европску унију од Другог свјетског рата.

Приближно 10.700 њих је напустило Аустрију прошле године, укључујући 5.800 оних који су то добровољно урадили, показују званични подаци.

"Предност добровољног повратка је то што је он мање трауматичан", истиче Бернд Вахтер из аустријског "Царитаса", хуманитарне организације Католичке цркве која блиско ради с избјеглицама.

Међутим, новац се нуди само онима који буду међу првих 1.000 особа које се региструју за повратак и који су раније предали апликацију за азил.

Примарно се односи на држављане Ирака, Ирана, Авганистана и субсахарских држава, али су искључени они који долазе са Балкана.

Извор: Агенције