latinica  ћирилица
23/03/2017 |  10:07 ⇒ 11:30 | Аутор: РТРС

Багарић: Бошњаци желе у власти "Хрвате по занимању"

Шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Парламенту Федерације БиХ /ФБиХ/ Јозо Багарић изјавио је да је циљ онога што раде бошњачки политичари у ФБиХ да смијене све легитимне хрватске званичнике и да на њихова мјеста поставе "Хрвате по занимању".
Јозо Багарић -
Јозо Багарић

Багарић каже да је резолуцију о осуди иницијативе за федерализацију БиХ у федералном Парламенту изгласала свебошњачка резервна коалиција, без хрватских посланика, што говори о положају, статусу, правима и односу према Хрватима у ФБиХ.

"Није ово први пут да то чине. Маса је таквих поступака и ситуација у којима су Хрвати прегласани и у којима уопште није било битно шта Хрвати мисле. То је изузетно лоше и за ФБиХ, али и за БиХ", рекао је Багарић за "Глас Српске".

Он истиче да резолуција нема битан значај у свом меритуму, али да шаље лошу поруку, јер одражава како Хрвате доживљавају на овом простору само зашто што другачије мисле о унутрашњем уређењу ФБиХ и БиХ.

"Хрвате директно и индиректно проглашавају непријатељима ове земље", рекао је Багарић.

Он сматра да излаз из ове ситуације лежи у отвореном разговору у парламентима, али не методом наметања и бројања руку као што је то било у случају резолуције.

Багарић је рекао да су Хрвати против модела грађанске опције устава, који најављује СДП БиХ, а по којем би националне одреднице биле елиминисане, а БиХ сведена на принцип један човјек један глас.

"Тај модел је у супротности са уставима БиХ и ФБиХ...Можда ово сада што раде није ништа друго него припремање за неки сценарио, за ново слање тенкова на Хрвате као на Херцеговачку банку. Не би ме изненадило да желе да смијене хрватског члана Предсједништва БиХ", рекао је Багарић и додао да то Хрвате неће обесхрабрити и зауставити.

Извор: СРНА