latinica  ћирилица
23/03/2017 |  07:47 | Аутор: РТРС

Изложба "Племенито" у Музеју Републике Српске

У Музеју Републике Српске у Бањалуци данас ће бити отворена изложба под називом "Племенито" као дио истоименог вишегодишњег пројекта Удружења "Др Милан Васић", које се бави дигитализацијом и популаризацијом средњовјековног културног и историјског насљеђа српског народа.
Музеј Републике Српске - Фото: РТРС
Музеј Републике СрпскеФото: РТРС

Члан ауторског тима изложбе Предраг Лозо рекао је да је ова изложба покушај сагледавања и представљања само једног дијела богатства које је остало из периода средњег вијека на просторима данашње Републике Српске, односно БиХ, али и на осталим просторима на којима су Срби живјели или живе и данас.

- Један од циљева је да преиспитамо постојећи и покушамо изградити нови однос према знању о српском културном насљеђу, као један од стратешких основа Републике Српске, али и да укажемо на културноисторијске и туристичке потенцијале предмета посматрања - додао је Лозо.

Он каже да је званични слоган изложбе "На својој земљи племенитој" преузет са једног од многобројних стећака.

Лозо је навео да изложба говори о стваралаштву, креацији, те естетском богатству једног периода и подијељена је у више цјелина - мраморје /стећци/, натписи, сакрални списи и дипломатичка грађа.

- Изложба говори о јасним континуитетима нашег постојања на овим просторима. У њој су осим фотографија приказани и цртежи, скице, бордуре, мотиви, као и печати на повељама и друго. У времену када обиљежавамо 25 година од настанка Републике Српске, организовање изложбе "Племенито" је једна од активности која показује одговорност академске заједнице, институција и друштва у цјелини према нашем културно-историјском идентитету и прошлости уопште - поручио је Лозо.

Пројекат је подржало Министарство просвјете и културе Владе Републике Српске и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије.

У ауторском тиму су и Борис Радаковић и Драгослав Илић.

Изложба ће бити отворена у 19.00 часова.

Извор: СРНА