latinica  ћирилица
23/03/2017 |  07:43 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Има ли лијека за "Бању Дворови"? Корак од стечаја – плате касне, обавезе све веће (ВИДЕО)

Штрајк упозорења у Бањи Дворови код Бијељине!
Бања Дворови - Фото: РТРС
Бања ДворовиФото: РТРС

Радници су за тешку финансијску ситуацију оптужили власника бање - Градску управу.

Одговорио им је градоначелник Мићо Мићић, и то оптужбама на рачун руководства бање.

Штрајком упозорења радници Бање Дворови коначно су признали да су пропали сви преговори о исплати шест плата и доприноса са новим менаџментом и управом града Бијељина.

- Оно што боли мене и све запсолене је долазак на посао без плате, немамо право да се лечимо, нису нам овјерене књижице од 2015. године. Немамо право да одемо у пензију, људи не могу да повежу радни стаж. Претворили смо се у волонтере, прича Анђелка Легиновић радница.

Градоначелник Мићић подсјећа да већ враћају два кредита за њихове плате и што, без обзира на статус јавне установе, град нема обавезу да их буџетира.

- Па јавна је тајна да је човјек поред њих од печењаре направио хотел, а они од хотела печенајару, зашто пребацивати одговорност на скупштину и градоначелника када ми не руководимо бањом, нагласио је Мићић.

- Ми само служимо у предизборним кмпањама за градоначелника или кандидата за градоначелника који ће проћи, да постави скупштинску већину која њему одговара и директора бање, истакао је Зоран Ранкић, радник.

Међу штрајкачима и некадашњи директор бање.

-Могућа су два рјешења – једно да градска управа уплати дуг, што је тешко очекивати и друго рјешење је стечај, поручио је Светислав Лопандић, некадашњи директор Бање Дворови.

Нови менаџмент нема ни лијека ни терапије за Бању Дворови чија је дијагноза дуг од 1.600.000 марака.

- Ми се не мијешамо у рад синдиката и подржавамо раднике и разумијемо њих да они од августа нису примили плате, каже Предарг Видаковић директор "Бање Дворови". 

Судбина Бање Дворови није само проблем радника. Здравствени и туристички потенцијал са изворима топле љековите воде и уређеном инфраструктуром, требало би да буде од користи свима у Српској, а нарочито Семберцима који су је подизали од 60-их година прошлог вијека.