latinica  ћирилица
23/03/2017 |  07:33 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

ИД преузела одговорност за напад у Лондону(ВИДЕО)

Осам особа ухапшено je у рацији британске полиције у Бирмингему, дан након што је нападач аутомобилом улетио међу пјешаке на Вестминстерском мосту у Лондону, а затим убио полицајца који је обезбјеђивао зграду Парламента. Гардијан преноси да је одговорност за напад преузела терористичка Исламска држава.
Пуцњава у Лондону (фото:twitter.com) - Фото: Screenshot/YouTube
Пуцњава у Лондону (фото:twitter.com)Фото: Screenshot/YouTube

Британска полиција идентификовала је нападача као Калида Масуда, рекавши да је он од раније познат полицији, али није осуђиван за дјела тероризма.

Масуд /52/ је рођен у Кенту, југоисточно од Лондона, и од недавно је живио у централној Енглеској, саопштила је полиција Лондона.

"Масуд није био предмет актуелне истраге и нисмо имали обавјештајне податке о његовој намјери да изведе терористички напад", наводи се у саопштењу.

Аутомобил, којим је Масуд ударио пролазнике на Вестминстерском мосту, изнајмљен је у Бирмингему у централној Енглеској, потврдила је рентакар агенција Ентерпрајз. Наиме, један од радника агенције препознао је возило и регистарске ознаке.

Новинска агенција Амак коју за своје пропагандне сврхе користи Исламска држава издала је саопштње у којем та група преузима одговорност за напад испред британског Парламента. Амак је у посљедњем саопшењу нападача чији идентитет није откривен назвала "војником Исламске државе".

Иако је раније објављено да је у Лондону убијено пет, а рањено више од 40 особа, шеф службе за борбу против тероризма Марк Роули каже да је четворо мртвих, а 29 повријеђених, од којих седам у критичном стању.

Минутом ћутања Парламент је одао пошту страдалима. Премијерка Тереза Меј изјавила да је нападач рођен у Лондону и да је био инспирисан исламистичком идеологијом.

Фотографија осумњиченог за напад у Лондону (Фото: Танјуг)

Према Роулијевим ријечима, убијени су различитих националности, али није открио више детаља. Убијени су полицајац и два пролазника, док је четврти убијени нападач. Нападач је аутомобилом улетио у гомилу људи, а затим побјегао ка Парламенту са ножем у рукама, гдје се сукобио са полицијом и убио полицајца који није био наоружан.

Наоружани службеници су на лицу мјеста убили нападача.

Полиција је раније објавила да су четири особе погинуле у нападу испред британског парламента и на Вестминстерском мосту у центру Лондона, међу којима су један полицајац и нападач.

Полиција је протекле ноћи у Бирмингему извршила једну рацију, али није потврђено да је она имала везе са нападом.

Савјетује се грађанима да избјегавају улице око Вестмистера које су и даље затворене.

На насловним странама британских медија само су вијести о овом нападу - "Напад на Вестминстер", "Терор у срцу моћи", "Напад на демократију"...

На доста насловних страна налази се фотографија на којој се види полицајац са пушком упереном у рањеног нападача, док десном ногом стоји на ножу којим је напад извршен.

Нешто оштрији је наравно таблоид Сан на чијој насловној страни је фотографија нападача уз речи: "Манијак који је ножем убо Британију у срце". Пет туриста из Јужне Кореје је повријеђено. Јужнокорејски министар иностраних послова изјавио је да су држављани његове земље повријеђени у стампеду када су покушали да побјегну са мјеста напада.

Медији доста пишу и о твиту сина предсједника САД Доналда Трампа упућеном лондонском градоначелнику Садику Кану.

"Мора да се шалиш", написао је Трампов син у твиту у којем је и линк ка Кановој изјави из прошле године да су терористички напади постали "дио живота у глобалном граду". Твит је изазвао бурне реакције, а Трамповог сина оптужују да искоришћава трагедију и погрешно тумачи оно што је Кан хтио да каже.

Доналд Трамп иначе је твитовао да је причао са британском премијерком Терезом Меј, да јој је упутио саучешће, као и да је она јака и да јој добро иде.

За то вријеме британски полицајци широм земље одају почаст убијеном колеги Киту Палмеру. Почаст Палмеру одао је и муж убијене посланице Џо Кокс. Како каже, послије напада жели да се сјећа имена убијеног полицајца Кита Палмера, не имена убице. Мотиви напада засад су непознати.

Једна жена извучена је жива из ријеке Темзе послије напада, а задобила је теже повреде.

НАПАД УКАЗАО НА ВАЖНОСТ КОНТРОЛЕ ГРАНИЦА

Напад у Лондону указао је на важност контроле граница и предузимање безбједносних мјера, изјавила је предсједнички кандидат француске деснице Марин ле Пен. Ле Пенова је рекла да земље морају да сарађују и размјењују безбједносне податаке.

Она каже да се, због опасности од терористичких напада, залаже за затварање џамија, као и за укидање држављанства онима који имају више од једног пасоша, а повезани су са нападима.

"Проблем са којим се данас сусрећемо је такозвани јефтини тероризам, па, стога, морамо да контролишемо граничне прелазе", навела је Ле Пенова.

Министар спољних послова Француске Жан Марк Еро посјетиће три француска средњошколца који су повријеђени у овом нападу.

ОБАВЈЕШТАЈНА СЛУЖБА У СТАЊУ ПУНЕ МОБИЛИЗАЦИЈЕ

Британска обавјештајна служба је у стању пуне мобилизације са циљем подршке полицији, након напада близу зграде Парламента у Лондону, изјавио је генерални директор службе безбједности МИ5 Ендрју Паркер.

"Стојимо раме уз раме са нашим колегама из полиције и жалимо за њиховим губитком. С друге стране, дивимо се њиховом професионализму", рекао је Паркер.

Извор: Aгенције