latinica  ћирилица
23/03/2017 |  07:21 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Сједница ПД ПС БиХ без посланика СНСД-а, смијењен само Јусић (ВИДЕО)

У Сарајеву је у току сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

На прошлој сједници, одржаној 7. марта, због недостатка ентитетске већине из Републике Српске упућени су на накнадно усаглашавање Колегијуму Дома сви разматрани приједлози закона и већина осталих тачака дневног реда.

Ни данашњој сједници не присуствују посланици СНСД-а јер Представничким домом предсједава Шефик Џаферовић за којег тврде да је био умијешан у ратне злочине над Србима. Сједници присуствују посланици из Савеза за промјене.

Ако чланови Колегијума Дома, који, уз Џаферовића, чине и Младен Босић из СДС-а и Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ, буде постигли сагласност предложене тачке биће усвојене без поновног гласања посланика, а ако не буде сагласности, о њима ће се поново изјашњавати сви присутни посланици у другом кругу.

То значи да ће се усвојеном сматрати свака тачка дневног реда ако против ње није гласало двије трећине посланика из неког од ентитета, односно 10 од 14 из Републике Српске, или 19 од 28 из Федерације БиХ.

Посланици СНСД-а нису учествовали у раду прошле сједнице, а посланици Савеза за промјене, који су присуствовали сједници, нису гласали ни о једној тачки дневног реда, због чега није постојала ентитетска већина из Републике Српске.

Младен Босић, замјеник предстедавајућег Представничког дома БиХ из СДС-а, рекао је данас да ће Савез за промјене учествовати у раду Представничког дома БиХ јер не жели блокирати рад институција.

"Познато вам је да је блокиран рад Дома народа, одлуком СНСД-а и ДНС-а, ми не желимо блокирати и гласаћемо о законима по свом нахођењу који буду и интересу РС и БиХ", рекао је Босић.

Делегат СНСД-а у Представничком дому Лазар Продановић изјавио је раније Срни да на дневном реду нема ниједне тачке која би могла да изазове неку посебну забринутост.

Сједница одржана 7. марта била је наставак сједнице Представничког дома започете 16. фебруара, па прекинуте због неприсуства посланика из Републике Српске незадовољних најавом покретања захтјева за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу против Србије.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није данас подржао смјену министра одбране БиХ Марине Пендеш /ХДЗ/ и њеног замјеника Бориса Јеринића /СДС/, али је прихватио смјену замјеника Сеада Јусића.

Захтјев за смјену поднијели су посланици СДП-а БиХ и Демократског фронта, тврдећи да су Пендешева, Јеринић и Јусић "наредили и дозволили употребу и учешће дијела Оружаних снага БиХ на церемонији обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске у Бањалуци".

За Јусићеву смјену у првом кругу није било довољно гласова из Републике Српске, а у другом кругу против смјене није било двије трећине посланика из Српске.

Прије гласања прихваћен је приједлог СББ-а да се прво гласа о смјени Пендешеве и Јеринића, а потом о смјени Јусића.

Гласању су претходиле двије паузе од 15 минута које су тражили клубови СДА и СДС-а.

Предсједник Клуба СББ-а Мирсад Ђонлагић тражио је у расправи о овој тачки дневног реда да се посланици о смјени не изјашњавају у пакету, него одвојено о сваком.

Он је подсјетио да је СББ-а раније затражио од Савјета министара БиХ да Јусић, којег је ова странка и предложила на то мјесто, буде разријешен ове дужности.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је у обраћању посланицима да ће ставити у процедуру захтјев СББ-а за смјену Јусића уколико буде прекршио било коју законску процедуру у вези са ангажовањем Оружаних снага БиХ на церемонијама обиљежавања Дана Републике Српске.

"Чекам извјештај Министарства одбране БиХ који је прослијеђен Предсједништву БиХ. Ако у том извјештају буде јасно назначено и аргументовано доказано да је Јусић прекршио било коју законску процедуру у оквиру надлежности и функције коју обавља немам разлог да не покренем процедуру његове смјене", истакао је Звиздић.

Он каже да су Јусић и Пендешева у својим изјавама јасно наглашавали да приликом ангажовања Оружаних БиХ за Дан Републике Српске нису прекршене законске процедуре и да је све урађено у складу са њима.

"Било би нормално да Јусић који је кандидован испред СББ-а и на основу тога добио функцију у моменту када је постало јасно да је изгубио подршку своје странке поднесе оставку на ту функцију чиме би читав процес био ријешен. Очито да није дао оставку сматрајући да су неаргументовани разлози у образложењу захтјева за његову смјену, јер сматра да није прекршио ниједну процедуру у вези са законом", истакао је Звиздић.

Претходно, замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић из СДС-а рекао је да посланици СДС-а неће подржати захтјев посланика СДП-а и ДФ-а за смјену министра одбране БиХ Марине Пендеш и њених замјеника Сеада Јусића и Бориса Јеринића, јер су наредили и дозволили употребу и учешће дијела Оружаних снага БиХ на церемонији обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске у Бањалуци.

Босић је рекао да се иза овакве иницијативе крије намјера да се у јавности прикупи који политички поен.

Према његовом мишљењу, све је почело политичком провокацијом Бакира Изетбеговића у виду апелације Уставном суду БиХ о уставности Дана Републике Српске која је донијела вишемјесечне расправе које нису имале ниједну корист за грађане.

БЕЗ ПОДРШКЕ ЗА ХИТНИ ПОСТУПАК О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О УПРАВИ

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није данас прихватио захтјев Савјет министара БиХ да по хитном поступку буде разматран Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о управи БиХ и он је послат Колегијуму Дома на усаглашавање. За овај захтјев није било потребне већине из Републике Српске.

Овим законским приједлогом омогућава се Управној инспекцији да, уз непосредни, може вршити и посредни инспекцијски надзор увидом у документацију за више од 2 200 невладиних организација уписаних у Регистар код Министарства правде БиХ, што захтијева знатно мање времена и чини процес надзора ефикаснијим.

Посланици су у другом кругу гласања прихватили захтјеве посланика Мирсада Мешића и Дениса Бећировића из СДП-а БиХ да по хитном поступку буду разматрани Приједлог закона о измјени и допуни Закона о раду у институцијама БиХ и Приједлог закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Није било расправе о ове двије и другим тачкама дневног реда које су на прошлој сједници Представничког дома, одржаној 7. марта, због недостатка ентитетске већине из Републике Српске упућене на накнадно усаглашавање Колегијуму Дома.

О њима ће се посланици изјашњавати у другом кругу што значи да ће се усвојеном сматрати свака тачка дневног реда ако против ње није гласало двије трећине посланика из неког од ентитета, односно 10 од 14 из Републике Српске, или 19 од 28 из Федерације БиХ.

Извор: СРНА