latinica  ћирилица
22/03/2017 |  21:07 ⇒ 21:25 | Аутор: РТРС

Звезда изгубила од Олимпијакоса у продужетку!

Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Олимпијакоса са 66:64 послије продужетка, у утакмици 27. кола Евролиге.

Црвено-бијели надокнадили минус од 13 поена са полувремена, стигли надомак херојског преокрета, али нису успјели да укњиже побједу и сада морају да остваре двије како би били сигурни учесник Топ 8 фазе.

Изабраници Дејана Радоњића сада су осми са 15 побједа и 12 пораза, док је на деветој позицији Дарушафака са скором 13-14. Српски и турски клуб састаће се у посљедњем колу када би могло да се одлучује ко ће у наредну фазу такмичења.

Исти учинак, али и бољи међусобни скор од Звезде има Ефес, док су испред Панатинаикос и Басконија са 16 тријумфа и 11 пораза.

Први напад на утакмици имали су гости и Папаниколау је лако поентирао, али је на другој страни узвратио Џенкинс послије соло продора. Црвено-бијели из Београда су играли добру одбрану, Олимпијакос је тешко стизао до коша, али је Принтезис погодио ван линије 6,75. Амерички бек је погодио са дистанце, да би Дангубић сјајним закуцавањем и лице чувара подигао Арену на ноге – 6:5.

Играчи Јаниса Сферопулоса били су шутерски распложени – Папаниколау је убацио нову тројку, потом је поентирао и Грин, да би Митровић са бацања прекинуо мини серију гостију, али је био половичан.

Актуелни српски и регионални шампион имао је много проблема у нападу, Кузмић и Лазић изгубили су лопту, па је послије тројке Манцариса и полагања Грина било 7:15. Послије неколико лоших напада и атмосфера на трибинама је пала, а до краја четврине погодили су Грин и Кузмић за 9:17 након прве дионице.

Другу четвртину Симоновић је отворио промашајем послије улаза, али Звезда одиграла добру одбрану и Папаниколау је на истеку напада промашио за три. Ипак, Олимпијакос је играо једнако снажно у дефанзиви и тјерао домаће играче на грешке. Прве поене послије украдене лопте и контре забиљежио је Бранко Лазић, али је сада Вотерс одговорио.

Смушену игру ривала потпуно су користили кошаркаши грчког шампиона, па су послије коша Аграваниса први пут дошли до двоцифрене разлике – 11:21. У сљедећем нападу Нејт Волтерс је бацио балон у аут, а Аграванис казнио тројком за +13.

Повратак Џенкинса на паркет размрдао је Звезду, али и даље нису успијевали да почну да погађају у нападу. Марко Гудурић је промашио три шута за три поена, док је Бирч некако убацио лопту у кош преко Томпсона за 13:26.

Кузмић је промашио закуцавање, да би тек Џенкинс успио да стигне до коша, на два и по минута до полувремена. Грци су почели да промашују у финишу другог дијела, а Звезда коначно успјела да повеже неколико добрих напада. Ипак, тај период је био кратак – Гудурић је на очајан начин завршио посљедњи напад, да би Олимпијакос постигао лаке поене преко Папаниколауа за 17:30 послије првих 20 минута.

Трећи квартал почео је важним поготком Кузмића из рекета, али је поново Принтезис у посљедњој секунди реализовао напад. Центар Звезде је уз три офанзивна скока некако пронашао пут до обруча, претходно је ибацио Симоновић и Звезда је смањила на једноцифрен заостатак.

У стријелце се уписао Нејт Волтерс, чиме је настављена серија српског клуба, а добра одбрана је омогућила експресан повратак на 28:32.

Навијачи на трибинама су се пробудили, али их је утишао Папаниколау другом тројком. У сљедећем нападу Кузмићу је испала лопта прије лаганог полагања, а Лазић направио свој трећи фаул на мечу. Принтезис је положио у контри за 28:37.

Домаћи играчи вратили су се у оно расположење из првог полувремена, па је упркос лошим нападачким рјешењима, Олимпијакос држао +10. Волтерс је у два минута направио два фаула, а Гудурић је коначно погодио тројку. Услиједила је тројка Симоновића, па и Дангубића за 41:42.

Наставила се феноменална серија Звезде – Симоновић је пробио и положио за вођство пред посљедњих 10 минута, резултатом 43:42.

Све оно што није улазило у првих 20 минута, сада је почело, да би Гудурић четврту четвртину отворио важном тројком из тешке позиције. Олимпијакос два минута није успио да дође до коша, игра грчког шампиона је почела да се распада, чему свједоче и два везана фаула у нападу.

С друге стране, расположење у редовима српског шампиона је расло из секунде у секунду – Гудурић је преузео одговорност и добро се снашао послије аута, а испратио га је Бјелица новим поенима из рекета за 50:42.

Као Гудурић на једној, Димитрис Аграванис преузео је одговорност на другој страни, пошто његови саиграчи нису успијевали да ишта погоде. Везао је двије тешке тројке, у међувремену је Џенкинс одговорио, па је Звезда у посљедња четири минута ушла са предношћу од пет поена.

Опет је Аграванис пробио, погодио уз фаул Симоновића и након успјешно изведеног слободног бацања резултат је био 53:51 за Звезду.

Услиједио је веома важан период утакмице у којем су Милутинов на једној и Лазић на другој страни промашили по два слободна бацања. То није учинио Аграванис, који је био прецизан за изједначење, али је Џенкинс погодио за 55:53.

Драму у Арени наставио је Папаниколау са линије бацања, потом је Гудурић погодио изузетно тешку тројку, али је истом мјером узвратио Принтезис на другој страни. Код резултата 58:58 бек Звезде је имао полагање за побједу, није погодио, а у посљедњем нападу Манцарис је промашио шут ван линије 6,75, па се отишло у продужетак – 58:58.

Важност тренутка у којем се налазе утицао је да се играчи оба тима помало стегну – Олимпијакос је све нападе играо за Принтезиса који је промашио три од четири бацања, док је на другој страни Гудурић погодио три од четири.

Већи дио од додатних пет минута протекао је у извођењу слободних бацања. Екипе су се смјењивале у вођству, а пошто је Дион Томпсон био половичан, у посљедњи минут се ушло неријешеним резултатом (64:64).

На двадесетак секунди до краја догодила се необична ситуација послије продора Гудурића. Чинило је да је успио да се снађе када му је лопта испала, али је судија Јавор више од минута гледао поновљени снимак. Досуђена је мртва лопта, а пошто је стрелица показала за Олимпијакос, Грци су добили напад.

Извор: Б92