latinica  ћирилица
22/03/2017 |  20:53 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

ЕБУ: Одлука Украјине супротна духу Евровизије

Европска унија јавних сервиса (ЕБУ) саопштила је данас да су јој украјинске власти потврдиле да су издале забрану уласка у земљу руској умјетници Јулији Самојловој, учесници Евросонга, и изразила жаљење због одлуке "супротне духу Пјесме Евровизије".
Јулија Самојлова - Фото: Screenshot/YouTube
Јулија СамојловаФото: Screenshot/YouTube

"Морамо да поштујемо локално законодавство земље-домаћина, ма колико били дубоко разочарани одлуком која је супротна духу такмичења и инклузивности, која је срж тих вриједности", наведено је у саопштењу.

ЕБУ наглашава да ће наставити дијалог са украјинским властима са циљем да обезбиједи свим умјетницима могућност учешћа на 62. Пјесми Евровизије у Кијеву у мају.

Украјина је забранила наступ руских такмичара на Евросонгу, који ће се ове године одржати од 11. до 13. маја у Кијеву, јавиле су свјетске агенције.

Украјинске безбједносне службе су потврдиле да је све спремно да се забрани наступ руске умјетнице Јулије Самојлове (27) на предстојећем такмичењу, јер је прекршила украјинске пограничне законе, пошто је одржала турнеју на Криму.

Русија је оштро реаговала на украјинску забрану.

- Ово је још један скандалозан, циничан и нехуман чин кијевских власти - изјавио је замјеник министра иностраних послова Русије Григориј Карасин.