latinica  ћирилица
22/03/2017 |  20:05 | Аутор: РТРС

Ђорђевић: Спремност за допринос борби Глобалне коалиције

Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић нагласио је на министарском састанку Глобалне коалиције против Исламске државе у Вашингтону, спремност Србије да у складу са својим могућностима и националним интересима допринесе борби Глобалне коалиције.
Зоран Ђорђевић    (Фото:vijesti.ba) -
Зоран Ђорђевић (Фото:vijesti.ba)

Ђорђевић је истакао и спремност Србије да донацијом лијекова и санитетског материјала помогне цивилном становништву у зонама борбених дејстава и на територијама које су ослобођене, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Он је поручио да се Србија, одлукама највиших државних званичника, међу првима опредијелила да у складу са својим могућностима пружи активан допринос Глобалној коалицији и међународним напорима у супротстављању Исламској држави, будући да дјеловање те и сличних организација представља изазов безбједности на глобалном нивоу.

На састанку у Вашингтону делегацијама су се током уводног дијела обратили представници УН, Централне команде одбрамбених снага САД, Стејт департмента и Владе Аустралије. Сваки од говорника је из домена својих надлежности говорио о до сада предузетим акцијама, плановима за даље ангажовање, тренутном стању на терену и дјеловању ИД.

Указали су на неопходност наставка ангажовања Глобалне коалиције у борби против Исламске државе, али и на стварању услова за повратак и нормализацију живота више од 11 милиона Ирачана, укључујући избјегла и интерно расељена лица, повратнике и оне који су погођени дјеловањем ИД у градовима и областима које још нису ослобођене.

Пленарни дио састанка, након уводног обраћања америчког државног секретара Рекса Тилерсона и ирачког премијера Џавада Кадума ал Абадија, дао је могућност учесницима да истакну свој досадашњи допринос борби против Исламске државе, али и да представе наредне кораке и капацитете које ће ангажовати у даљем периоду.

Наглашен је успјех здруженог војног ангажовања који је у финалној фази пораза ИД, наведено је у саопштењу.

Из Министарства одбране Србије наводе да је процјена да се на територији Ирака и Сирије тренутно бори око 500 "страних бораца" са простора Балкана, а највећи број тих лица је са простора АП Косово и Метохија и из БиХ.

Велики капацитети су ангажовани на идентификовању и регистрацији миграната који прелазе преко српске територије и ти подаци се размјењују са страним партнерима, па се у том смислу, допринос Србије огледа, прије свега, у спремности на размјену инормација обавјештајно-безбједносних служби, додаје се у саопштењу.

Министарском састанку Глобалне коалиције присуствовало је више од 70 министара спољних послова, министара одбране, амбасадора и представника међинародних организација, а Ђорђевић је боравак у Вашингону искористио и за низ сусрета са важним званичницима Стејт департмента и Пентагона.

Извор: СРНА