latinica  ћирилица
22/03/2017 |  19:25 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Жељезничари се вратили на посао, возови саобраћају несметано (ВИДЕО)

Жељезничари су се вратили на посао. Дан након окончања штрајка глађу, на пругама Жељезница Српске возови саобраћају према реду вожње, а радници су на радним мјестима.
Жељезнце Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнце Републике СрпскеФото: РТРС

Штрајк су прекинули након што је пред њих изашао предсједник Републике Милорад Додик, и обећао испуњење свих захтјева. Жељезницама предстоји реструктурирање, нова систематизација и збрињавање вишка запослених.

Радно је данас у Жељезницама Српске. Свако се вратио својим обавезама, а жељезничари не крију задовољство. Кажу, сума која им је уплаћена на рачуне није велика, али се лакше дише. Задовољан је и Раденко Тодоровић, 32 године запослен на Жељезници у Добоју.

"Новац је претежно већ и отишао, нешто је и остало мало, али и то ће брзо. Добили смо углавном што смо тражили од нове године па овамо, значи за 2017. измирено је све", каже Тодоровић.

Синдикалци охрабрени. Све ће сумирати на првом састанку. Кажу, већина захтјева је испуњена. Још само да се умање нереалне плате извршних директора .

"Предсједник Милорад Додик је рекао да ће се радити на томе дијелу да се смање ти додаци који нису требали да буду дати. Ми се свакако уздамо јер ипак је обећање дао предсједник државе", рекао је Недислав Кузмић главни секретар у Синдикату жељезничара.

Да ли је о томе разговарано данас на састанку у управи Жељезница нисмо сазнали, јер расположених за разговор није било. Ресорни министар каже да разумије забринутост радника, али протесте не оправдава.

"Ту имамо различита виђења о темпу и неким рјешењима која су у плану реструктурирања, почев од систематизације радних мјеста, критерија на који начин доћи до рјешења али то је жива материја и то је нешто што ћемо у сарадњи са синдикатима рјешавати", изјавио је министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић.

Гостујући у нашем програму министар је рекао да је окончању штрајка пресудило појављивање предсједника Српске Милорада Додика међу жељезничарима.

“Нормално са својим ауторитетом и својом популарношћу, онако како је, радници су прихватили само његово појављивање и његове гаранције”, додао је Трнинић.

“Фебруарска на неки начин је у редовном року, и мартовска ће бити и наставићемо да ове обавезе везано за топле оброке иду уз плату, а што се тиче дугова од раније, насталих како су настали, то једино можемо ријешити у програму реструктурирања”, рекао је јуче окупљеним штрајкачима предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Нова систематизација , збрињавање вишка радника , све су то тешка питања која би убудуће управа и синдикалци требало заједно да рјешавају.

Предстоје и важни пројекти, а још ове седмице,како најављује ресорни министар, биће настављени разговори с представницима кинеске компаније о реконструкцији жељезничке пруге Бањалука-Приједор-Нови Град.