latinica  ћирилица
22/03/2017 |  19:17 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Чланови колегијума оба дома ПС БиХ - упркос политичким тешкоћама идемо ка НАТО

Институције БиХ, упркос сложеној политичкој ситуацији и отежаном дјеловању, раде на испуњавању услова за чланство у ЕУ и НАТО, што су два кључна спољнополитичка циља земље, истакли су чланови колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ током сусрета са предсједником Парламентарне скупштине НАТО-а Паолом Алијем.
Чланови Парламента (фото:parlament.ba) -
Чланови Парламента (фото:parlament.ba)

Али је захвалио предсједавајућим оба дома Парламентарне скупштине БиХ Шефику Џаферовићу и Бариши Чолаку, члановима Колегијума Представничког дома Борјани Кришто и Младену Босић те члану Колегијума Дома народа Сафету Софтићу за успјешну суорганизацију 94. "Роуз-Рот" семинара у Сарајеву.

Он је оцијенио да тај семинар представља добру прилику да се отворено разговара о политичким проблемима и питањима безбједности у региону западног Балкана, те даје значајан допринос продубљивању партнерских односа БиХ и НАТО-а, саопштено је из Парлаементарне скупштине БиХ.

Али је похвалио активност и допринос Делегације Парламентарне скупштине БиХ у раду Парламентарне скупштине НАТО-а, и нагласио да парламентарци земаља чланица овог савеза снажно подржавају процес евроатлантских интеграција БиХ и сматрају да тај процес не може бити завршен и оконачан уколико не обухвати земље западног Балкана.

Предсједник Парламентарне скупштине НАТО-а изразио је спремност те организације да помогне и подржи институције БиХ у спровођењу реформи и напорима да се убрза пут интеграција у ЕУ и НАТО.

Чланови колегијума оба дома подсјетили су и на чињеницу да је Предсједништво БиХ усвојило "Преглед одбране", те да се проводе активности на књижењу перспективне војне имовине, чиме се, како су рекли, испуњавају услови за активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у.

Наглашавајући значај активирања МАП-а за БиХ, чланови руководства Парламентарне скупштине БиХ изразили су и спремност институција БиХ, да заједно са партнерима из НАТО-а, наставе да учествују у мисијама очувања мира, као и да раде на сузбијању глобалних проблема радикалног екстремизма, тероризма и мигрантске кризе.

Састанку чланова колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ са Алијем присуствовао је и предсједавајући Делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини НАТО-а Никола Ловриновић.