latinica  ћирилица
22/03/2017 |  19:14 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Сребреница- Проглашење Националног парка полигон за политичке обрачуне (ВИДЕО)

Проглашење Националног парка "Дрина", којим би биле заштићене ендемичне биљне врсте, природни потенцијал долине Дрине и њених притока, постало је полигон за политичке обрачуне.
Национални парк Дрина - Фото: РТРС
Национални парк ДринаФото: РТРС

Иницајатива Скупштине општине Сребреница из 2011.године преточена је у Нацрт закона, добила подршку надлежних институција и покренута израда студије. Међутим, то неком у Сребреници, изгледа, не одговара.

Расправу је отворио бивши начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић. Тврди да иза свега стоји редитељ Емир Кустурица, с намјером да Србија и БиХ направе заједнички национални парк којим би он управљао, и да на овај начин прави "православну трансверзалу "од Сребренице, Дрином до Вишеграда, према Србији" и тако, наводно, режира отимање бошњачке земље.

Прес служба Емира Кустурице оштро је демантовала неистине бившег начелника, а Кустурица изјавио да је једина трансверзала која на тој рути постоји јесте – фекална трансверзала, додавши да је цивилизацијска мисија сачувати здраву воду за пиће и заштити биљни и животињски свијет.

Илијаз Бегић, еколошки инспектор, тврди да је иницијатива за заштиту биодиверзитета сребреничке општине покренута прије шест година, када су у власти били они који данас негодују.

Ријеч о дезавуисању јавности, јер јавној расправи није присуствовао нико од оних који данас полемишу о Националном парку Дрина, нити је уложио примједбу на Нацрт закона, сматра предсједник локалног парламента Хамдија Фејзић.

Иза Националног парка “Дрина” не стоји режисер Емир Кустурица, категоричан је начелник општине Младен Грујичић.

Сребреница је данас под опсадом бројних новинарских екипа, али не због чињенице да је Национални парк "Дрина" пројекат под покровитељством УНЕСКО, којим ће бити спријечена дивља градња поред језера Перућац, криволов и нелегална сјеча шуме која је цвјетала у вријеме док су у власти били они који данас галаме, већ због покушаја бившег начелника Ћамила Дураковића да актуелну власт и начелника Грујичића прикаже неспособним, а себе заштитником Сребренице и бошњачког народа, упркос томе што су му на посљедњим изборима ти исти Бошњаци ускратили повјерење.