latinica  ћирилица
22/03/2017 |  19:10 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Злоупотребе у процесу избора чланова Конкуренцијског вијећа БиХ (ВИДЕО)

Како институције на нивоу БиХ функционишу, упозорено је у писму, које је стигло на нашу адресу. Указује се на злоупотребе у процесу избора чланова Конкуренцијског вијећа БиХ, које именује Савјет министара.
Конкуренцијско вијеће - писмо РТРС-у - Фото: РТРС
Конкуренцијско вијеће - писмо РТРС-уФото: РТРС

Ријеч је о конкурсу, чија је процедура у завршној фази. Као кривац, под чијим инструкцијама се ово дешава, означен је министар спољне трговине и економских односа БиХМирко Шаровић. Он демантује те наводе.

"Немам сазнања, ако Ви имате евентуално нека сазнања, можете их подијелити са мном, али данас ниједно именовање није било на дневном реду Савјета министара БиХ", изјавио је Шаровић.

А сазнања су да је у Конкурсу за избор и именовање три члана Конкуренцијског вијећа БиХ прекршено неколико чланова Закона о конкуренцији.

Вијеће чини шест чланова који се именују на мандат од шест година, са могућношћу још једног поновног избора. Овдје Комисија, тврди наш извор, поступа супротно закону.

"Комисија за спровођење конкурсне процедуре, коју је именовао Савјет министара, прихватила је да разматра пријаву кандидата, који је до сада већ провео два мандата као члан Конкуренцијског вијећа (Стјепо Прањић). Без обзира на даљи ток поступка, Комисија је самим разматрањем пријаве поступила супротно одредбама Закона о конкуренцији", наводи се у писму.

Приликом оцјене најуспјешнијег кандидата из српског народа, још једном је прекршен закон. Као компетентан оцијењен је професор физичког фаспитања, који, према тврдњама нашег извора, није релевантан за ту позицију.

"Особа, коју Комисија предлаже и коју министар очигледно намјерава да именује, до сада се није показала као стручњак у било којој области. Ко ће онда сутра да оцјењује конкурентско понашање моћних предузећа на тржишту БиХ? Или заправо политички моћници управо и желе тако компетентне особе на таквим позицијама да би било лакше манипулисати њима? Министру Шаровићу не би било први пут да својом позицијом утиче на именовање професора физичког на мјеста која немају везе са том струком", стоји у писму које је прослијеђено РТРС-у.

На ове тврдње, министар Шаровић нема конкретан одговор. Поручује да је стручна спрема регулисана законом.

"Не бих коментарисао, сви су равноправни у кандидовању у том процесу. За ово питање је надлежна Комисија, која је формирана од Савета министара БиХ, затражила је својевремено мишљење од Министарства правде по овом питању. У складу с тим, Комисија је радила, завршила посао и она је та која свој предлог доставља Савјету министара БиХ", наводи Шаровић.

Конкуренцијски савјет има искључиво овлашћење у одлучивању о постојању забрањеног конкуренцијског дјеловања на тржишту БиХ, због чега су његов рад и политика од изузетног значаја за стварање и јачање јединственог економског простора у БиХ.

Може ли о томе, између осталих, одлучивати професор физичког васпитања?