latinica  ћирилица
22/03/2017 |  19:05 ⇒ 23/03/2017 | 07:43 | Аутор: РТРС

Радници Бање Дворови најавили штрајк (ВИДЕО)

Запослени у Бањи Дворови, код Бијељине, за сутра су најавили штрајк упозорења. Кажу, стрпљењу је дошао крај.
Бања Дворови - Фото: РТРС
Бања ДворовиФото: РТРС

Плату немају већ шест мјесеци, нити су им уплаћени доприноси. Пореска управа блокрала је рачун бање, због дуга од око милион марака.

Ново руководство бање тражи помоћ бијељинске градске управе, која је оснивач Бање Дворови.

Око 70 радника Бање Дворови већ шест мјесеци долазе на посао и раде без плата и доприноса, а тиме и здравстевног осигурања.

"Наше стрпљење је одавно на измаку, јер проблеми због којих смо најавили сутра штрајк од 10 до 11 сати већ дуго датирају, а сад је врхунац проблема", каже Ђорђе Богдановић, главни физиотерапеут у Бањи.

Финансијки проблеми Бање су, међутим, много већи од несплаћених плата - 1.600.000 марака. Око милион марака је дуг Пореској управи нагомилан протеклих година.

"Они су имали два репрограма у току прошле године у висини од 700 и нешто хиљада марака, нису плаћали уредно, раскинут је репрограм, блокирани су, уписана им је хипотека”, изјавио је Душан Вуловић, директор Подручног центра Бијељина ПУ РС.

Ново руководство Бање не види излаз у стечају, али немају ни механизме којим би сачували радна мјеста и подигли приходе, јер је Бања јавна установа у власништву града Бијељина.

"Ми са Градском управом која је њен оснивач реијшавамо питање Бање Дворови, да се ријеши њено правно стање, акционарско друштво, отворено или затворено или неки други облик гдје би могао да се уведе стратешки партнер, јер овако је Бања неодржива”, сматра директор Бање Предраг Видаковић.

Из Градске управе данас нема одговора на питање – може ли се уопште наћи дугорочно рјешење за Бању и новац за плате 70 запослених, с обзиром да, као гарант, град Бијељина већ враћа кредит Бање од 350.000 марака.