latinica  ћирилица
22/03/2017 |  17:54 | Аутор: РТРС

Штајнмајер: Ердоган ризикује да уништи све што је Турска постигла

Предсједник Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер упозорио је, у првом предсједничком говору, турског колегу Реџепа Тајипа Ердогана да ризикује да уништи све што је његова земља постигла посљедњих година.
Франк Валтер Штајнмајер - Фото: AP
Франк Валтер ШтајнмајерФото: AP

Између Турске и Њемачке, а као и са другим европским државама, постоји раздор због жеље турских власти да одржавају митинге у циљу скупљања подршке дијаспоре на референдуму у Турској заказаном за 16. април на коме Ердоган жели да прошири своја овлашћења и забране.

Европске државе, међутим, нису издале дозволу за одржавање таквих митинга, што је направило јос дубљи раздор у односима Турске и других држава.

- Начин на који гледамо на Турску карактерише брига, да се све што се градило годинама и деценијама урушава - рекао је Штајнмајер у инаугуралном говору.

Турска је у више наврата оптужила Њемачку да користи "нацистичке тактике" при забрани митинга.

Директно се обраћајући Ердогану, Штајнмајер је истакао да турски предсједник "угрожава све што је, заједно са другима, градио".

- Прекините са ужасним нацистичким поређењима. Не пресецајте везе оних људи који желе партнерство са Турском. Поштујте владавину права и слободу медија и новинара. И ослободите Дениза Јуцела - рекао је Штајнмајер.

Јуцел је дописник њемачког листа Велт који има турско и њемачко држављанство, а ухапшен је прошлог мјесеца у Турској.

Извор: Танјуг