latinica  ћирилица
22/03/2017 |  17:47 ⇒ 19:18 | Аутор: РТРС

Новалић тврди- Не може се радити без одговорне парламентарне већине

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић сматра да данашња сједница Представничког дома Парламента Федерације БиХ доказује да ни најбоља влада не може радити свој посао без одговорне парламентарне већине.

Новалић је оцијенио као неприхватљиву ситуацију у којој је одбијен извјештај о раду Владе, чије би усвајање требало да буде пука формалност, због тога што сједници није присуствовало 12 посланика владајуће коалиције.

Коментаришући чињеницу да на сједници Представничког дома Парламента ФБиХ није било довољно гласова за усвајање прошлогодишњег извјештаја о раду Владе, Новалић је рекао да не прихвата објашњења појединаца да нису адекватно обавијештени о наставку редовне сједнице.

Новалић је у изјави федералним медијима подсјетио да је за данас заказана и тематска сједница о важном проблему исељавања становништва и да би у раду о тој теми требало да учествују сви посланици без изузетка.

Предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ Един Мушић изјавио је да неусвајање ивјештаја о раду Владе за прошлу годину не значи да јој је изгласано неповјерење.

Умјесто тематске сједнице о исељавању, Мушић је одлучио да буде настављена 19. редовна сједница која је прекинута прошле седмице.

На питање новинара зашто је инсистирао на изјашњавању о извјештају Владе, одговорио је да му је то пословничка дужност.

Шеф Клуба ХДЗ-а БиХ Јозо Багарић изразио је незадовољство што није изгласан извјештај о раду Владе за прошлу годину.

Багарић је истакао да се то догодило јер одређени број посланика из СДА и СББ-а није био на сједници.

Шеф Клуба СДП-а Елвир Карајбић рекао је да ће његов клуб тражити изјашњавање од премијера Новалића и од Владе о томе хоће ли поднијети оставку, оцјењујући да би то био моралан чин, будући да Парламент није подржао рад Владе.

На данашњој сједници Представничког дома Парламента Федерације БиХ није усвојен извјештај о раду Владе за прошлу годину.

Владин извјештај о раду подржали су посланици СДА, ХДЗ-а БиХ, неки посланици СББ-а били су "за", а неки уздржани, док су против били посланици ДФ-а и СДП-а, након чега је оцијењено да је федерална коалиција у озбиљној кризи.

Извор: Срна