latinica  ћирилица
22/03/2017 |  17:10 ⇒ 19:12 | Аутор: РТРС

Фергусон - ВСТВ може бити примјер за највише стандарде професионализма и интегритета

Британски амбасадор у Босни и Херцеговини, Едвард Фергусон обратио се данас члановима Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине током првог дана сједнице ВСТВ-а БиХ.
Правосуђе (фото:vsts.pravosudje.ba) -
Правосуђе (фото:vsts.pravosudje.ba)

У свом обраћању амбасадор Фергусон је рекао: “Данас сам овдје како бих објаснио на који начин Уједињено Краљевство пружа подршку правосудним институцијама на нивоу БиХ, у многим пољима. Надамо се да ће наша подршка помоћи да се одговори на стварну и оправдану забринутост грађана по питању правосудног система у БиХ. Поред сарадње са Високим судским и тужилачким савјетом и његовим Секретаријатом, уско сарађујемо и са Тужилаштвом БиХ, као и са Уставним судом БиХ и Судом БиХ."

Фегусон је изазио наду како ће се у будућности продубити овај вид партнерства.

“Владавина права је темељ на коме се граде стабилне и просперитетне државе. То је кључни дио процеса придруживања ЕУ и услов за затварање ОХР-а. Ми радимо колико можемо како би се ојачао квалитет, ефикасност, независност и одговорност правосудног сектора. Али, промјена мора доћи изнутра. ВСТВ може предводити реформски процес и бити примјер за највише стандарде професионализма и интегритета. Подстакао сам Савјет да баш то уради.“, нагласио је амбасадор Фергусон.

Предсједник ВСТВ-а БиХ Милан Тегелтија захвалио се амбасадору Феругусону на садржајном обраћању, истакавши да се реформа правосуђа одвија у турбулентним временима, те да је Високи судски и тужилачки савјет доказао да може одговорити на све изазове, у смислу пуног остваривања независности правосуђа кроз функционисање Савјета на принципима демократије. Такође је рекао да резултати правосуђа биљеже евидентан пораст у свим областима, па и када је ријеч о повјерењу јавности у рад правосудних институција, те да је ВСТС БиХ спремно да ради на даљем унапређењу Закона о ВСТС-у, почевши од ефикасности па до унапређења интегритета правосуђа.

Тегелтија је истакао да су дисциплински поступци протов носилаца правосудних функција, само један од начина сређивања стања у правосуђу.

“Мислим да, кад посматрамо све те изазове, највећи су били они на које је амбасадор скренуо пажњу, је ли, око тих политичких притисака који су евидентни у протекле двије године, али дефинитивно смо ми успјели да се отргнемо свим тим притисцима и одржимо независност ове институције као кључне институције за владавину права у БиХ”, изјавио је предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ.