latinica  ћирилица
22/03/2017 |  16:14 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Универзитет из Есена стипендира 50 студената из Бањалуке (ВИДЕО)

Универзитет примијењених наука за економију и менаџмент из Есена у Њемачкој, у сарадњи са Фондацијом "Фаирн-ецен", додијелиће 50 једнократних стипендија по 200 евра студентима првог и другог циклуса са свих факултета Универзитета у Бањој Луци. Тим поводом, данас су се састали са студентима који су аплицирали за средства.
Студенти - Фото: РТРС
СтудентиФото: РТРС

Стипендирање студената Бањалучког универзитeта почело је 2014. године. Стипендије је до сада добило 175 студената. Ове године пријавио се 191. 

"Идеја је настала случајно. Кад смо тада били у посјети, упознали смо студента који је био у веома тешкој материјалној ситуацији, и његов наставак школовања је био упитан. Тада смо дошли на идеју да сваке године стипендирамо студенте", каже проф. др Клеменс Јегер, декан Високе школе за економију и менаџмент Универзитета у Есену.

Рок за пријаву за стипендију био је отворен до 31. јануара, након чега је сва документација прослијеђена у Њемачку. Данас је организовано и званично упознавање, а ко ће добити средства биће познато почетком априла. 

"Првенствено је социјални статус био критеријум. Наравно они су посматрали и просјек оцјена и будуће планове наших апликаната и све оно што су они ставили у својој апликацији. Дакле, они сами одлучују. Процес је врло транспарентан, на основу онога што студенти њима доставе", рекла је Проф. др Биљана Антуновић, проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Бањалуци.

Стипендије су до сада добили студенти без једног или оба родитеља, студенти чији су родитељи болесни или су незапослени и који имају минимална и нередовна примања, као и они који су из неког другог разлога у стању социјалне потребе.