latinica  ћирилица
22/03/2017 |  15:58 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Радници се пожалили на тешко стање у добојској болници (ВИДЕО)

На тешко стање у добојској болници пожалили су се синдикати. Траже хитну исплату фебруарске плате и осталих потраживања.
Синдикати болнице Добој - Фото: РТРС
Синдикати болнице ДобојФото: РТРС

Касне нам плате, накнаде за топли оброк и превоз, а словимо за другу болницу у Српској по важности. То више не можемо да трпимо, упозоравају представници сва четири синдиката у добојској болници.

"Упозоравамо их, ово је задње наше обраћање на овај миран начин, убудуће користићемо све облике синдикалне борбе законом дозвољене да остваримо своја права", рекао је данас Младен Гостић из Синдиката здравства и социјалне заштите у добојској болници.

На тешко стање упозоравају и у другим синдикалним организацијама.

"Ми сматрамо да је наш рад потцијењен, да већ годинама радимо на црно, да доприноси нису већ дуго уплаћени", изјавио је Јовица Машић, из Синдиката доктора медицине.

Само за доприносе дугује се више од 8 милиона марака. Приоритет им је, кажу, исплата фабруарске плате и преосталих радничких потраживања.

Са таквим захтјевима дочекаће новоименованог директора болнице Милорада Живковића. Он каже да зна да је ситуација изузетно тешка и да стари проблеми не могу бити ријешени преко ноћи.

"Мислим да заједничким радом са Владом Републике Српске и Министарством да се од објеката на овој локацији могу одређена стара потраживања и дугови намирити", говори новоименовани директор Болнице у Добоју Милорад Живковић.

Излаз је, каже Живковић, у градњи нове болнице и смањењу броја немедицинског кадра. Синдикалци се жале да им ни Фонд здравства није наклоњен.

Мјесечно за плату, кажу, треба им око милион и двјесто хиљада марака, а да би нормално радили недостаје им још 470.000 марака.

"Да овакав уговор било који послодавац прихвати, то јесте било који директор ове установе, неће моћи да ова установа функционише више од 8 мјесеци", сматра Бранислав Ружојчић из Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити у добојској болници.

"Велики број колега мојих уче њемачки језик, норвешки, итд. Спремају се да иду јер за наш посао негдје тамо можемо много више бити плаћени", истиче Игор Савић из Синдиката медицинских сестара и техничара у добојској болници.

Синдикалци тврде да се стање у њиховој здравственој установи не одражава на пацијенте, али да им је стрпљење при крају. Сачекаће примопредају у управи, а онда ће у потрази за својим правима, кажу, наступати радикалније.