latinica  ћирилица
22/03/2017 |  15:45 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Привредници у Новом Граду трпе посљедице због затварања прелаза за теретни саобраћај (ВИДЕО)

Општина Нови Град трпи губитке откако је гранични прелаз према Хрватској затворен за робни транспорт. У овој локалној заједници питају да ли је могућа прекатегоризација овог прелаза.
Гранични прелаз Нови Град - Фото: РТРС
Гранични прелаз Нови ГрадФото: РТРС

Локална власт очекује од институција БиХ да омогуће промет робе на овом граничном прелаз, што би унаприједило живот у овом дијелу Српске.

Развоју овог дијела Српске требало би да допринесе и модернизација жељезница и саобраћајница. Крајем ове седмице очекује се наставак преговора са кинеском компанијом у вези са реконструкцијом жељезничке пруге Бањалука – Приједор-Нови Град.

Ово је потврдио министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић након састанка са начелником општине Нови Град Мирославом Дрљачом.

У Козарској Дубици прекатегоризација граничног прелаза олакшала је живот мјештанима с обе стране Уне. Прелаз у Новом Граду затворен је за робни, али не и за путнички саобраћај. 

Због статуса овог прелаза, трпи новоградска привреда, али и привредници са ширег подручја. Робу коју извозе морају транспортовати до других прелаза, што изискује додатне трошкове. 

"Мислимо да је то уствари јако важно питање за привреду Новог Града, да наши привредници користе обилазне правце који поскупљују иовако тешке трошкове и намете и да би рјешење тог питања довело да Нови Град не би био једна врста зоне која нема излаза према Европи", рекао је данас начелник Општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Очекује се наставак договора са кинеском компанијом око реконструкције жељезничке пруге Бањалука – Приједор-Нови Град и изградње ауто- пута Бањалука -Приједор, али и тзв. "брзе цесте" од Приједора до Новог Града

"Ти разговори су поодмакли у доброј мјери и ове седмице, и мислим да ћемо у петак поново са представници кинеске компаније, који су код нас у посјети, да видимо докле су стигли. Ја се надам да ћемо се приближити коначном почетку и реализације и тих пројеката", изјавио је министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

У општини Нови Град планирају заједничке пројекте са "Путевима Српске" ради што квалитетније инфраструктуре на овом подручју.