latinica  ћирилица
22/03/2017 |  15:38 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Херцеговци задовољни позивом Завода за запошљавање Републике Српске (ВИДЕО)

Завод за запошљавање Републике Српске расписао је први јавни позив послодавцима и незапосленим лицима за коришћење бесповратних средстава за запошљавање, у овој години.
Завод за запошљавање - Требиње - Фото: РТРС
Завод за запошљавање - ТребињеФото: РТРС

Интересовање за програм самозапошљавања и запошљавања код послодаваца, у прошлој години било је дупло веће, у односу на 2015.

На подручју осам општина, које покрива требињска Филијала завода за запошљавање, кроз тристо педесет програма, пласирано је више од два милиона марака, по свим пројектима, а запослена су 442 лица. Захтјеви за финансирање запошљавања у овој години, достављају се бироима за запошљавање.

Цмиљана Галанос, незапослена инжењерка менаџмента и несвршени постдипломац, кроз самозапослење, регистровала је самосталну предузетничку дјелатност. То није могла учинити новцем зарађеним у кућној радиности. 

"Не, није нам било довољно, била су нам потребна средства да би, поред тих, кренули даље, прешли на већи ниво. То нам је баш у правом тренутку", говори Цмиљана.

Намјерава конкурисати и ове године, да би запослила још једног радника. Исто намјерава и Томо Бокић, оснивач и директор приватне агенције. Бесповратни новац за запошљавање, каже, има посебну вриједност за онога ко тек покреће дјелатност.

"Мислим аплицирати и ове године. Са радником има мпотписан уговор на неодређено вријеме", рекао је Бокић.

На подручју Филијале, од укупно одобрених 35о пројеката запошљавања, у 2016. највише је било у области пољопривреде. Појачан интерес очекују и по јавном позиву, објелодањеном прије два дана.

"Код наших послодаваца циљ је да радници остану у сталном запослењу и да учествују и наредним пројектима и да добију средства за нове раднике", изјавио је Драган Поповић, руководилац Филијале Завода за запошљавање Републике Српске, Требиње.

Услове за коришћење и износе новца зависе од пријављених програма запошљавања, подијељених у шест пројеката.

Програм траје годину дана, а незапослени, који испуне услове, бришу се са евиденције незапослених.

"Злоупотреба није било. Радимо контролу у сарадњи са Пореском управом", напомиње Поповић.

Јавним позивом предвиђено је и финансирање преквалификације незапослених. Конкурс је отворен до 19.априла, а укупна бесповратна средства за запошљавање, износе више од 10 милиона марака.