latinica  ћирилица
22/03/2017 |  15:34 | Аутор: РТРС

Невесиње- Све спремно за градњу спомен-обиљежја

Општина Невесиње закључила је уговор о изградњи Централног спомен-обиљежја на Градском тргу са аутором споменичке скулптуре, академским вајаром Миодрагом Живковићем, а комплетан пројекат коштаће око 74.000 евра.
Невесиње - споменик борцима - Фото: РТРС
Невесиње - споменик борцимаФото: РТРС

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић каже да очекује да споменик буде завршен до Митровдана - Дана општине Невесиње и дана сјећања на све погинуле борце у митровданским офанзивама у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Вриједност ауторског дјела 30.000 евра, а аутор би требало да у наредна два мјесеца заврши свој дио посла који се односи на израду скулптуре у гипсу. За овај пројекат у буџету општине планирано је 120.000 КМ, а остала средства обезбиједиће владе Србије и Републике Српске и донатори.

Расписан је и тендер за избор ливнице која ће имати на располагању три мјесеца да одради посао и да се споменик до јесени транспортује у Невесиње и постави на Градски трг. Споменик у бронзи, висок 4,5 метара, треба да симболизује све невесињске устанке и континуитет српског духовног бића и традиције.

Извор: СРНА