latinica  ћирилица
22/03/2017 |  10:40 | Аутор: РТРС

Научници: Људи ће мирно прихватити крај свијета

Људи ће мирно прихватити крај свијета - неће бити никаквог хаоса нити безвлашћа, показује научно истраживање у студији која је користила виртуелну реалност игре "Арчи ејџ".
Планета Земља - Фото: Screenshot/YouTube
Планета ЗемљаФото: Screenshot/YouTube

У филмовима, серијама и књигама научне фантастике све ситуације које описују крај свијета због надолазеће апокалипсе говоре о потпуном хаосу и руљи која краде и убија све пред собом.

Али, ново истраживање показује супротно - људи би, ако једном заиста дође крај свијета, могли остати изненађујуће мирни.

Више од 80.000 особа учествовало је у студији која је проучавала поступке испитаника у виртуелној реалности унутар игре "Арчи ејџ", а како се свијет у игри приближавао крају актери су све више сарађивали и међусобно се помагали.

Насилно понашање било је релативно ријетко.

Ахреум Канг, истраживач на постдокторским студијама на Универзитетy у Бафалу, наводи да је скуп података прикупљен у овој игри "нешто најближе до чега је могуће доћи када је ријеч о стварном сценарију краја свијета".

Компјутерски стручњаци прегледали су 275 милиона виртуелних поступака играча и распоредили их у 11 категорија. Свака категорија је сврстана под просоцијално или антисоцијално понашање.

Сви учесници знали су да се њихови поступци посматрају, те да ће након 11 седмица доћи крај њиховом виртуелном свијету.

У "посљедњим данима свијета" научници су мјерили раст антисоцијалног и насилног понашања, које је уочено тек код мале групе испитаника.

Већина играча показала је просоцијално понашање - дружили су се или градили куће.

Извор: СРНА