latinica  ћирилица
22/03/2017 |  07:20 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

Вода- ресурс који нестаје

Више од 36 земаља суочава се са екстремним недостатком воде, а због тога сваког дана у свијету умре 800 дјеце. Нису подаци ружичасти ни код нас.
Вријеме - Фото: РТРС
ВријемеФото: РТРС

Стручњаци упозоравају - запоставили смо природно богатство, све је мање питке воде.

Вода је извор живота, поручили су и малишани основних школа са бањалучког Трга Крајине. Будућност милиона њихових вршњака угрожена је због недостатка воде. Код нас је још има довољно, али неће бити тако ако не поведемо рачуна. Непланска урбанизација "попријечила" је токове ријека и девастирала изворишта.

"Према најновијим истраживањима имамо до 8 хиљада кубних метара воде по становнику што је нека доња граница, тек оптималног", рекао јеЧедомир Црногорац, професор на Природно математичком факултету у Бањалуци.

И зато воду треба чувати, али исто тако нема ни потребе да је увозимо. Само у прошлој години Српска је увезла воде у вриједности 7, 9 милиона марака, док је вриједност извезене тек 81.500 марака, иако је наша вода хигијенски исправна. Ипак, признају да је међу најугроженијим ресурсима.

"Вода је најугроженији, а истовремено и најважнији ресурс за очување људских живота", каже директор Водовода Бранка Трнинић.

Природна богатства морамо штитити јачим законским прописима, како бисмо их могли оставити у насљеђе будућим генерацијама.