latinica  ћирилица
21/03/2017 |  20:23 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Избјеглице у Њемачкој одлучују да раде за мале паре

Интеграцију избјеглица у тржиште рада у Њемачкој отежава то што се избјеглице радије опредјељују за једноставне, слабије плаћене послове него за стручно образовање, показала је студијa њемачког Института за економска истраживања из Келна.

"Избјеглице се свјесно одлучују за једноставне послове који су слабије плаћени умјесто за стручне квалификације која отвара перспективу боље плаћених радних мјеста", рекла је Регина Флаке из њемачког Института за економска истраживања, преноси Хина.

Из студије урађене за потребе немачког Министарства економије, закључује се како избјеглице често нису свјесне предности образовања у односу на једноставније послове који у почетку доносе више новца него школовање.

"Ми не смијемо допустити да се овај тренд устали него морамо учинити све да се избјеглице приволе на њемачки дуални образовни систем, који се састоји већим дијелом од стручне наставе у самим погонима и мањим од теоријске наставе у школама", рекла је Флаке и додала како је спремност њемачких послодаваца да запошљавају избјеглице велика.

Још један од проблема је недостатак свједочанстава о досадашњој стручној спреми избјеглица, и непознавање њемачког језика.

Чак 85 одсто упитаних послодаваца који су избјеглицама дали шансу за образовање указује на проблем непознавањa њемачког језика.

"Наде да ће избеглице ублажити недостатак стручних радника су спласнуле", рекао је директор њемачког Института за економска истраживања Михаел Хутер.

Према његовим ријечима, имигранту треба четири до пет година за интеграцију, али и за спремност за стручни сегмент на њемачком тржишту рада.

Извор: Танјуг