latinica  ћирилица
21/03/2017 |  19:05 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Какве везе има Сански Мост са Галипољском битком? (ВИДЕО)

У Санском мосту обиљежена је 102. годишњица Галипољске битке у Турској.
Сански Мост - обиљежавање Галипољске битке - Фото: РТРС
Сански Мост - обиљежавање Галипољске биткеФото: РТРС

Свечана церемонија отворила је питање - зашто се у БиХ обиљежава турска битка из Првог свјетског рата, поготово ако се зна на чијој страни је било Отоманско царство.

102. годишњица Галипољске битке обиљежена је  у Камнеграду код Санског Моста, а главни организатор била је турска амбасада у БиХа.

Откуд обиљежавање Галипољске битке у Санском мосту? Локални одборници имају своје тумачење.

Заиста то је једна од најзначајнијих битака, посебно за Турску, турски народ, али за Босну и Херцеговину због учешћа великог броја Бошњака, народа са овог простора", истакла је одборница СДА у СО Сански Мост Зинајда Хаџић. 

Међутим постоје и други одговори. Један обиљежавање годишњице Галипољске битке повезује са отоманснком империјом и освајачима турског царства. 

"Овдје је последња тачка освајања Султан Мехмтеа Фатиха, у освајању Босне била је задња тачка Каменеград", нагласио је аниматор културе и координатор обиљежавања Галипољске битке у Санксом Мосту  Амир Талић.

Са историјског становишта, Галипољска битка има и други карактер. Турци су се у Првом свјетском рату борили на страни Аустроугарске и Њемачке. Конкретно, Галипољска је била битка против сила Антанте, предвођених Британцима.

"Та битка је важна и због тога односно и тај временски период познат је по томе што су Улеме, односно вјерски прваци, прогласили Џихад односно свети рат против невјерника", рекао је  историчар из Приједора Јово Зорић.

И овогодишње обиљежавање годишњице Галипољске битке, подржале су и власти Санског Моста. Како преносе медији садашњи начелник Фарис Хасанбеговић послао је јасну поруку: 

"Сански Мост је домаћин обиљежавања, не само годишњице једне од највећих побједа у Првом свјетском рату, већ и обиљежавања јубилеја заједништва и симбиозе турског и босанског политичког, економског, друштвеног и културног идентитета". 

А док бошњачке власти обиљежавају годишњицу једне од побједа Турске империје грађани Санског Моста тврде, да о томе не знају много.

Бошњачке власти Санског Моста Галишпољску битку обиљежавају по трећи пут. Икао ова битка у историји западне цивилазије представља симбол великог и узалуздног страдања. За БиХ, која, бар декларативно, његује антифашистичке тековине, симболика битке турске помогнуте њемчаким снагама, много је већа.