latinica  ћирилица
21/03/2017 |  18:55 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Туск оптужен да је радио са Путином против Пољске

Пољски министар одбране оптужио је предсједника Европског савјета Доналда Туска да сарађује са предсједником Русије Владимиром Путином са циљем да нашкоди пољским интересима у случају пада авиона у Русији 2010. године у коме је погинуо тадашњи предсједник Пољске Лех Качињски, као и још 95 особа.
Доналд Туск  (Фото:heute.de) -
Доналд Туск (Фото:heute.de)

Министарство је јуче ставило до знања војном одсјеку Кабинета државног тужилаштва да сумња да је Туск, који је био премијер у то вријеме, злоупотребио повјерење у спољним односима.

Портпаролка кабинета тужиоца у Варшави потврдила је да је добила обавјештење од министарства у коме се Туск оптужује за дипломатску велеиздају, преноси Ројтерс.

Тужилаштво има 30 дана да одлучи да ли ће покренути истрагу.

Кабинет Туска у Бриселу одбио је да да коментар.

Ово је најозбиљнија оптужба коју је против Туска поднијела десничаркса партија Закон и Правда, на челу кој је брат покојног председника Јарослаw - најмоћнији политичар у Пољској и противник Туска, наводи Ројтерс.

Министар одбране Антони Мацеревић рекао је за пољски дневни лист "Газета Полска" данас да је Туск ступио у нелегалан контант са Владимиром Путином на штету Пољске и због тога би требало да кривично одговара.

Државна агенција Пољске, ПАП, пренела је део обавештења у коме се наводи да је Туск пристао на услове који су спречили да Пољска у потпуности учествује у истрази узрока пада авиона у близини руског града Смоленска.

Мацеревич је такође навео да Туск није успио да обезбиједи договор са Москвом којој би се представницима Пољске у свим истражним активностима на месту пада гарантовало учесће, што је Русији дозволило да ограничи учесће Пољске.

Туск није успио да обезбиједи повраћај олупине авиона у Пољску, наводи се у обавјештењу, а Русија је неколико пута одбијала да преда олупину због, како је тада наведено, сопствене истраге.

Извор: ТАНЈУГ