latinica  ћирилица
21/03/2017 |  18:29 | Аутор: РТРС

Аустрија: Подршка идеји да све земље западног Балкана постану чланице ЕУ

Аустријски предсједник Александер Ван ден Белен је током сусрета са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем у Бечу рекао да Аустрија заговара идеју да све земље западног Балкана постану чланице Европске уније, те да је то један од циљева спољне политике те земље.
Беч - Фото: Novosti.rs
БечФото: Novosti.rs

На састанку је потврђен висок степен сарадње у билатералним односима између БиХ и Аустрије, саопштено је из Савјета министра БиХ.

Ван ден Белен и Звиздић су се сагласили да су политички односи између двије земље добри и без отворених питања, као и да је БиХ мјесто у ЕУ.

Звиздић је упознао Ван ден Белена о актуелној економској и политичкој ситуацији у БиХ и о напретку који је земља остварила у испуњавању циљева на путу ка ЕУ и НАТО-у.

У саопштењу је наведено да је Звиздић аустријског предсједника упознао и о недавно одржаном састанку премијера западног Балкана и пројектима који ће бити предложени на самиту у Трсту.

Предсједавајући Савјета минитара рекао је да се БиХ нада подршци Аустрије у даљем процесу европских и НАТО интеграција и јачања веза са ЕУ.

Предсједник Аустрије изразио је пуну подршку евроатлантским и европским аспирацијама БиХ и наставку реформи у свим областима.

Састанку су присуствовали амбасадор БиХ у Аустрији Томислав Леко и директор Дирекције за европске интеграције БиХ Един Дилберовић.

Извор: Срна