latinica  ћирилица
21/03/2017 |  17:43 ⇒ 22/03/2017 | 20:10 | Аутор: РТРС

Коме је одговарало стварање афере са пасошима? (ВИДЕО)

И поред алармантних најава да ће грађани БиХ послије 21.марта остати без пасоша - на вишемјесечну аферу стављена је тачка.
Пасоши БиХ - Фото: РТРС
Пасоши БиХФото: РТРС

Агенција за идентификационе документе БиХ, на годину дана, продужила је уговор са компанијом "Милбауер"

Тресла се гора - родио се нови уговор са "Милбауером". Њемачка фирма која годинама штампа пасоше за БиХ, тај ће посао наставити и у овој години. Ту ништа не би било спорно, да представници власти у Сарајеву мјесецима нису покушавали да криминализују рад ове компаније и околности под којим је уопште дошла на простор БиХ. Бивши директор ИДДЕЕ је привођен, а министар безбједности БиХ Драган Мектић изнио је низ оптужби на рачун пословања компаније "Милбауер" тврдећи да имају монопол и уговоре којe су потписали с ИДДЕ-ом, а који су штетни за државу и грађане БиХ.

Мектић је због тога тражио од тадашњег директора ИДДЕЕ Едима Несимија да поништи јавни тендер. Канцеларија за разматрање жалби БиХ, након жалбе компаније Гемалто, поништила је два тендера, због чега су из ресорног бх министарства стизале изјаве да ће од 21. марта издавање пасошких књижица бити угрожено, али и најаве да би могло доћи до враћања на књижице претходне генерације, са мањим нивоом безбједности. По старој пракси, кренуло је пребацивање одговорности на бившу власт.

"Обмањивати грађане да је комисија на то упозоравала заиста нема смисла. Ријеч је о онима који лобирају са неким фирмама извана да би те фирме добиле посао управо мјењају правилник, мјењају услове и обмањују грађане БиХ и цијеле Европе да треба умањити безбједносне елементе самог пасоша. Ако је то рјешење ове власти, онда им заиста честитам", рекао је бивши министар цивилних послова БиХ Средоје Новић.

Тендер је у фебруару поново расписан. И таман кад су сви сумњали да ће сценарио бити поновљен трећи пут, Џемалто повлачи раније уложену жалбу, а литванска компанија се због техничких ралога повлачи. "Милбауер" остаје једина компанија која испуњава услове. Након свега, у Министарству цивилних послова БиХ правосуђу остављају да истражи овај случај, а 
јавност поставља питање - коме је одговарало одуговлачење и стварање афере након које се, апсолутно ништа није промијенило. Или је иза свега било скупљање јефтиних политичких поена.