latinica  ћирилица
21/03/2017 |  17:14 | Аутор: РТРС

Хаг: Стојић негирао да је учествовао у удруженом злочиначком подухвату

Бивши министар одбране Херцег-Босне Бруно Стојић негирао је пред Хашким трибуналом да је био учесник у удруженом злочиначком подухвату стварања проширене хрватске државе на територији БиХ и злочинима над муслиманима.
Хашки трибунал - Фото: Novosti.rs
Хашки трибуналФото: Novosti.rs

Трибунал је 2013. године Стојићу, који је био министар одбране самопроглашене Хрватске Републике Херцег-Босна, изрекао неправоснажну казну од 20 година затвора због учешћа у том подухвату, односно због злочина над муслиманима у западној Херцеговини и средњој Босни, 1993. и 1994. године, преноси Бирн.

Током расправе о жалби, коју је на ту пресуду уложио Стојић, али и Тужилаштво, његов бранилац Карим Кан утврдио је да злочиначко удружење није постојало, а ако га је и било, Стојић у њему није учествовао.

Кан је утврдио да "нема директних доказа о злочиначком удружењу".

Првостепеном пресудом је утврђено да је на челу злочиначког удружења био предсједник Хрватске Фрањо Туђман, чији је циљ био успостављање "хрватског ентитета, дјелимично у границама Хрватске бановине из 1939. године", насилним и трајним протјеривањем муслиманског становништва из осам општина у БиХ.

По пресуди, циљ стварања тог ентитета је било "поновно уједињавање хрватског народа", будући да је злочиначким планом било предвиђено да се он "или уједини са Хрватском, у случају распада БиХ" или остане у БиХ "са тијесним везама с Хрватском".

Стојићев бранилац негирао је налазе из пресуде да је Туђман јавно заговарао опстанак БиХ и сарадњу с муслиманима, а да је на тајним састанцима, које је сам снимао, давао налоге за насилну подјелу БиХ.

Кан је истакао да "Туђман уопште није играо ту дуплу игру".

Он је рекао да је Туђман подржавао опстанак БиХ, "ако је могуће", али да, у супротном муслимани "иду с Хрватима", а да обнова Бановине никада није доказана, чак ни у транскриптима Туђманових разговора.

Кан је подсјетио да је Хрватско вијеће одбране /ХВО/ снабдијевало великом количином оружја и војне опреме такозвану Армију БиХ, односно "народ који је, према тужиоцима, покушавала да уништи".

Због истих злочина Трибунал је на 25 година затвора осудио ратног премијера ХРХБ Јадранка Прлића, док су по 20 година добили начелник Главног штаба ХВО-а Слободан Праљак и замјеник команданта ХВО-а Миливоје Петковић.

Валентин Ћорић, командант војне полиције ХВО, осуђен је на 16 година затвора а предсједник Комисије за размјену заробљеника ХРХБ Берислав Пушић на затворску казну од 10 година.

О њиховим жалбама, али и жалби тужилаца који траже оштрије казне, Трибунал ће расправљати након 28. марта.

Прлић и остали проглашени су кривима за кампању прогона муслимана из осам општина у западној Херцеговини и средњој Босни од прољећа 1993. до прољећа 1994. која је укључивала убиства, силовања, депортације, нечовјечно поступање, противправно затварање, нехумана дјела, уништавање и одузимање имовине, безобзирно разарање насеља, културних и вјерских објеката, принудни рад и противправно терорисање цивила.

Злодјела су квалификована као злочин против човјечности, кршење закона и обичаја рата и тешке повреде женевских конвенција а које су почињене у општинама Мостар, Чапљина, Љубушки, Прозор, Столац, Вареш, Горњи Вакуф и Јабланица.

Извор: Срна