latinica  ћирилица
21/03/2017 |  16:41 ⇒ 16:42 | Аутор: РТРС

И. Сарајево, Зворник: Пожари на више локација, узрок људски фактор

Припадници Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево интервенисали су данас на више од десет локација у општини Соколац и на 12 локација на Палама, а узрок свих пожара је људски фактор.
Пожари - Фото: РТРС
ПожариФото: РТРС

На ширем подручју града горе шибље, ливаде и ниско растиње. Ватрогасци су на терену, а ангажована је сва механизација и опрема, саопштено је из Скупштине града Источно Сарајево.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Његош Вукадин каже да су на појединим пожариштима били угрожени објекти, куће и викендице.

Вукадин апелује да грађани, приликом прољећних радова, не пале коров на ливадама, јер се ватра може проширити на околне шуме и изазвати катастрофалне посљедице.

Он је замолио грађане да уколико се ипак одлуче да пале коров и шибље о томе обавезно обавијесте ватрогасце.

"Много је боље да организујемо дежурну екипу која ће контролисати радове и спријечити евентуално избијање ватре, него да се суочимо са великим пожарима који могу да се прошире на шуме и изазову катастрофу".

Вукадин истиче да је ситуација крајње озбиљна, јер је у протеклих неколико дана, на подручју Источног Сарајева евидентирано више од 70 пожара на различитим локацијама.

Припадници Професионалне ватрогасне јединице Зворник локализовали су шумске пожаре на локалитетима Рашево, Мотово и Крижевићи, рекао је данас командир ове јединице Славиша Милић и оцијенио да је већина досадашњих пожара изазвана људском непажњом.
Милић је истакао да су ватрогасци од суботе до јуче имали 11 интервенција на гашењу пожара, а већина је узрокована људском непажњом приликом паљења корова, након чишћења ораница и ливада.

"Од почетка године до јуче евидентирана су 44 пожара, док је у истом периоду прошле године забиљежено 15 пожара", подсјетио је Милић.

Он је апеловао да грађани спаљивање корова и другог горивог материјала, приликом уређивања имања, врше одговорно и на површинама које могу контролисати.

Према његовим ријечима, сви који пале коров на њивама требало би да угасе остатке несагорене материје како би се спријечило њихово разношење вјетром.

Милић је истакао да је управо то најчешћи разлог избијања великих пожара, те савјетовао грађанима да не покушавају сами да гасе ватру, већ да позову ватрогасце на број 123.

Извор: Срна