latinica  ћирилица
21/03/2017 |  16:09 ⇒ 22/03/2017 | 07:54 | Аутор: РТРС

ФБиХ: Усвојена Резолуција о осуди иницијативе за федерализацију; ХДЗ: Овако више не иде

Хоће ли СДП-ова Резолуција о осуди иницијативе за федерализацију државе, која је данас без присуства хрватских посланика усвојена у Представничком дому Федерације БиХ разорити федералну коалицију?
Парламент ФБиХ (Фото: 6yka.com) -
Парламент ФБиХ (Фото: 6yka.com)

СДА се јасно опредијелила за осуду сваког покушаја етнотериторијалне подјеле Федерације БиХ, док је за ХДЗ данас усвојена резолуција атак на декомратију, резолуцију Европског парламента, Устав БиХ, те против Хрвата. Јасно је, Хрвати су прегласани јер без представника клубова ХНС - ХДЗ БиХ и ХДЗ-а 1990 , једногласно, са 70 гласова "за" Резолуција је усвојена!

Кулминирало је након што је из клуба ХНС – ХДЗ БиХ резолуција оцијењена као пријетња Хрватима, ултиматум свим институцијама, Европи и међународној заједници и намјера да се као 2001. обнови Алијанса, смијени хрватски члан Предсједништва и други званичници и поставе, како рекоше, Хрвати по занимању и пошаљу тенкови, као на херцеговачку  банку.

"Чини ми се да ћемо се вратити, ко је гдје и у ком жбуну чучао и ко је кога гледао преко нишана", рекао је предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара.

"Евидентно је у ком грму лежи зец. Драго ми је да је зец истрчао и јавности рекао шта је спорно. Резолуцијом не желимо да дијелимо земљу, а они су контра тога", нагласио је посланик СДП БиХ у Представничком дому ФБиХ Дамир Машић.

Коалиција СДА и ХДЗ БиХ очигледни брак из рачуна. Односи компликовани, али бар за СДА намјере јасне, сачувати власт.

"Што се нас тиче, не би требало. На истим позицијама и даљећемо тражити сарадњу са ХДЗ-ом по другим питањима", изјавио је шеф Клуба СДА у Представничком дому Парламента ФБиХ Исмет Османовић.

Из ХДЗ-а поручују - овако више не иде.

"У нереду желе да нешто ушићаре или да остваре своје ратне циљеве", тврди предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара.

Поен за опозициони СДП, али утакмица још није завршена. Данас ликују.

"Ако је БиХ држава која ће их подијелити на начин да су једни за, а други против, боље да су се подијелили данас. Неће, заједнички интерес су им финасије", додао је посланик СДП БиХ у Представничком дому ФБиХ Дамир Машић.

Страх од континуиране тенденција подјеле с једне, бошњачке, односно тенденција доминације са хрватске стране и јесте слика Федерације БиХ. Од 90-тих везаних застава остао је само чвор замршен у Вашингтону!