latinica  ћирилица
21/03/2017 |  15:46 | Аутор: РТРС

Чеферин: СП у Европи могу организовати само двије-три земље

Предсједник Европске фудбалске уније Александер Чеферин рекао је да у Европи има само двије-три земаље које би могле да организују Свјетско првенство 2026. на коме ће учествовати 48 екипа.
Александар Чеферин - Фото: РТС
Александар ЧеферинФото: РТС

Међународна фудбалска федерација донијела је одлуку од промјени систем такмичења на Свјетском првенству са 32 на 48 екипа.

Чеферин је, говорећи током посјете Фудбалском савезу Чешке, рекао да ће бити тешко наћи много земаља које су у стању да обезбједе десетак одговарајућих стадиона.

"Мислим да можда постоје двије-три такве земље у Европи, не више. Таквих земаља нема у Африци, можда их има у Кини и САД, и то је то. Биће занимљиво, 48 репрезентација је велики број", рекао је Чеферин.

Чеферин је раније најавио да ће Европа тражити од ФИФА најмање 16 мјеста за своје репрезентације на Свјетском првенству 2026. Један од главних фаворита за организацију Мундијала 2026. су Сједињене Америчке Државе.

Председник УЕФА је навео да је добро што је број селекција које учествују на Европском првенству повећан на 24.

"Било је добро такмичење. Многе мале земље су се квалификовале и добро прошле", рекао је Чеферин.

Наредни шампионат Европе одржаће се у неколико земаља, а Чеферин је поновио да би волио да се број земаља домаћина ограничи.

"Двије земље, никако не више", рекао је Чеферин и додао да огранизација ЕП 2020. неће бити лак посао за УЕФА.

"То се неће поновити у будућности, барем не док сам ја тамо", навео је Чеферин.

Извор: РТС