latinica  ћирилица
21/03/2017 |  15:28 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

"Воде Српске": Прошла година најуспјешнија у областима финансија и инфраструктуре (ВИДЕО)

Поводом Свјетског дана вода , Јавна установа ''Воде Српске'' похвалила се резултатима у прошлој години, која је, како је речено најуспјешнија година од формирања установе кад је ријеч о финансијама и инфраструктурним пројектима.
Воде Српске - прес - Фото: РТРС
Воде Српске - пресФото: РТРС

"Воде Српске'' су у 2016 години оствариле приход од 8.614.849 марака, односно пословале са суфицитом од 171.676 марака. Иза Вода Српске остала је више него успјешна година и кад је ријеч о инфраструктурним пројектима. Та установа је у сарадњи са ресорним министартсвом урадила низ пројеката на заштити становништва Републике Српске од поплава, а након што је Српска 2010. и 2014. године претрпила штету од 2 милијарде марака.

У ''Водама Српске'' истичу да је у 2016 години прикупљено највише средстава од ''водних накнада'' од 2001 године.

''Остварили рекордан износ од 20 милиона 202 хиљаде 898 марака, што је у односу на 2015 повећање од милион марака'', рекао је директор ЈУ ''Воде Српске'' Милан Кикић. 

Иза ''Вода Српске'' је више него успјешна година и кад је ријеч о инфраструктурним пројектима. Из Фонда солидарности Републике Српске обезбјеђено је 26 милиона марака за санацију водотока и објеката.

''Изведени су радови на регулацији водотока  изградњи, реконструкцији утврда, изградњи нових насипа, канала. Тренутно смо провели три мјере за избор извођача за извођење радова од 3 милиона на изградњи насипа уз Дрину, у Јањи, Лукавац на подручју Семберије  и у Добоју", нагласио је помоћник директора ЈУ ''Воде Српске'' Славиша Савић.

Друга мјера на заштити од поплава јесу пројекти који се финансирају из кредита Европске инвестиционе банке. У првој фази 55 милиона евра.

''Реконструисано више од 150 километара примарне каналске мреже, на подручју Козарске Дубице, Лакташа и Градишке. На подручју Модриче, Обудовца, Семберије.'', додао је Савић.

Санирано је 20 километара савског насипа, више од 10 километара обалских утврда. У овој години Воде Српске настављају истим темпом. Радиће се корито ријеке Милошевице, реконструкција десног савског насипа на подручју Брода, Српца и Градишке. У Семберији их очекују велики пројекти- изградња Дринског насипа, уређење корита ријеке Јање и одређене дионице ободног мајевичког канала и канала Дрина Дашница.