latinica  ћирилица
21/03/2017 |  15:22 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Пласман пољопривредних производа све више условљен посједовањем сертификата (ВИДЕО)

Пласман пољопривредних производа на домаћем и страном тржишту све је више условљен посједовањем сертификата о контроли производње.
Произвођачи кромпира - Фото: РТРС
Произвођачи кромпираФото: РТРС

Међутим, за сада само мањи број пољопривредника је сертификовао производњу. Зашто је то тако и како унаприједити процес сертификације у оквиру система "Глобал Гап" расправљало се на састанку повртара у Подручној јединици ресора за пружање стручних услуга у Градишци.

Произвођач поврћа Владо Цвијић из Кочићева међу првима је у Лијевче пољу сертификовао производњу. То је био један од услова да паприка из Кочићева своје мјесто нађе на полицама супермаркета у Аустрији.

"На домаћем тржишту цертификат ми углавном траже макети и хипермаркети и траже тај стандард прије што производ дође на њихове рафе. Што се тиче Европе, ви без стандарда квалитета не можете више плаирати свој производ", истакао је произвођач поврћа из Кочићева Владо Цвијић.

Сертификација производње подразумијева контролу и документовање свих фаза производног циклуса.

"А ти стандарди, односно сам цертификат 'Глобал Гапа' говори и о здравственој безбједности производа и подразумјева низ претходних поступака и радњи које произвођачи треба да уведу од самог почетка сјетве, заштите, ђубрења, бербе и паковања", рекао је шеф Подручне јединице ресора за пружање стручних услуга Градишка Драган Малиновић.

Процес сертификације представља додатни трошак за произвођаче. Индивидуално увођење система "Глобал Гапа" у просјеку кошта око 2000 марака и сваке сезоне се мора обнављати. Колективна сертификација трошкове знатно смањује.

"Ми смо данас израчунали да за групу од 30 произвођача цијена за цертификацију износи негдје око 7000 марака и то се онда дијели на 30 произвођача и то је далеко, далеко нижа цијена у односу на идивидуалну", изјавио је Миле Глувачевић из РЏ Аргонета Бањалука.

У прошлој години у Босни и Херцеговини сертификат Глобал Гап посједовало је 540 произвођача воћа и поврћа.