latinica  ћирилица
21/03/2017 |  15:08 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Шамац: Обиљежен Међународни дан лица с Дауновим синдромом (ВИДЕО)

Међународни дан лица с Дауновим синдромом у Шамцу је обиљежен шетњом дјеце и њихових родитеља и посјетом локалној управи.
Шамац - Међународни дан лица с Дауновим синдромом - Фото: РТРС
Шамац - Међународни дан лица с Дауновим синдромомФото: РТРС

Обиљежавање овог датума организовало је Удружење за помоћ лицима с посебним потребама у циљу подизања свијести и разумијевања друштва за дјецу с Дауновим синдромом.

Јована Тешић је једна од три дјевојчице с Дауновим синдромом која похађа инклузивну наставу у основној школи. Слободно вријеме проводи у дневном центру Удружења за помоћ лицима с посебним потребама."

Волим ићи у школу. Лијепо ми је. Толика ми је душа, кренула бих плакат, сузе самo што нису кренулe", каже Јована.

У Удружењу за помоћ лицима с посебним потребама кажу да су циљеви обиљежавања 21. марта буђење свијести и разумијевања, те подршка друштвене заједнице, како би се поштовала права лица с Дауновим синдромом и побољшао њихов положај, а самим тим и квалитет живота. 

"Најважније за нашу дјецу су потребе за логопедом и дефектологом. У Шамцу тренутно не можемо да остваримо то и зато нашу дјецу водимо у друге градове и ја се надам да ће у скорије вријеме и то бити ријешено", изјавио је Станислав Миловановић из Удружења за помоћ лицима с посебним потребама Шамац.

"О овој дјеци, ја не желим да говорим о дјеци као да су болесна, ни у ком случају, то су дјеца са посебним потребама и дјеца којих треба да се сјетимо не само 21.марта него да их се сјећамо цијеле године и дамо свој допринос, скромно, колико сваки појединац може", нагласио је начелник општине Шамац Ђорђе Миличевић.

Општина Шамац је ове године у буџету предвидјела 4 хиљаде марака за суфинансирање рада Дневног центра за дјецу с посебним потребама. Најаваљена је и помоћ општине Удружењу при ангажовању стручниг лица за свакодневни рад са дјецом.

Котор Варош: Обиљежен Дан особа са Дауновим синдромом 

Малишани из Центра за породицу "Кућа радости" и њихови васпитачи организовали су шетњу градском улицом у шареним чарапама поводом Међународног дана особа са Дауновим синдромом.

Дипломирани социјални радник Санела Микић рекла је да у Центру за породицу "Кућа радости" имају пет малишана са Дауновим синдромом, а данашњом шареном шетњом желе да шире љубав и укажу суграђанима са проблеме оних породица које имају дјецу са потешкоћама у развоју.

Микићева је истакла да Центар за породицу "Кућа радости" окупља дјецу са говорно-језичким сметњама са подручја општине, те да комплетан кадар у овој установи волонтира.

Порукама другарства и љубави на Градском тргу малишани су указали на значај различитости дјеце са Дауновим синдромом, којима треба посветити посебну пажњу и шансу, јер они заиста могу много.

Из "Куће радости" су поручили да је данашњи дан прилика да се укаже јавности да постоје особе са специфичним потребама на које треба да се обрати пажња са нивоа свих институција.

Извор: РТРС, СРНА