latinica  ћирилица
21/03/2017 |  15:01 ⇒ 15:08 | Аутор: РТРС

Акција "Папирус": Oптужницa против 11 лица

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 11 лица ухапшених у акцији "Папирус" која их терети за организовани криминал и крађу идентитета.
Тужилаштво БиХ - Фото: илустрација
Тужилаштво БиХФото: илустрација

Оптужени су Бојан Ђокић, Саво Манојловић, Бојан Мелезовић, Салих Бота, Сенад Салтага, Адмир Малић, Рамиз Салчин, Неџад Бајровић и Митхад Вејо, те држављани БиХ и Србије Изет Реџовић и Неџад Шиљевић.

Према наводима оптужнице, они су као дио организоване криминалне групе, чињењем више кривичних дјела, прибављали лажне документе БиХ за лица која припадају криминалном миљеу из земаља у региону.

Оптужница их терети да су крађом идентитета грађана БиХ, за новчану накнаду израђивали, преиначавали, односно набављали фалсификоване јавне исправе са личним подацима стварних лица и фотографијама. На тај начин лажне идентитете су добиле криминална лица са подручја Србије, Црне Горе и Бугарске.

Прикупљени су докази о најмање 50 случајева израде докумената са фалсификованим подацима.

Оптужница их терети да су од 2013. године до 3. октобра прошле године на подручју БиХ, Црне Горе и Србије, као припадници групе за организовани криминал израђивали лажне исправе, да би их трећа лица употребљавала као праве.

Оптужени су и да су низом кривичних дјела и довођењем у заблуду надлежног органа учинили да се у јавној исправи, записнику или књизи, овјери неистинит садржај који треба служити као доказ у правном промету.

Оптужени Неџад Шиљевић додатно је оптужен да је неовлашћено држао муницију без одобрења надлежног органа, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Они су оптужени да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима фалсификовање исправе, овјеравање неистинитог садржаја.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ 3. октобра прошле године су на ширем подручју БиХ спровели једну од најсложенијих акција у борби против организованог криминала у БиХ - "Папирус". Тада су претресени објекти на укупно 11 локација и ухапшен већи број лица.

Извор: Срна