latinica  ћирилица
21/03/2017 |  13:39 | Аутор: РТРС

Затражено укидање пресуде Илији Јурићу

Одбрана Илије Јурића затражила је од трећестепеног вијећа Суда БиХ да укине пресуду и ослободи Јурића одговорности за ратни злочин у Оџаку, односно за силовање Милице Ђекић.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Јурић је другостепеном пресудом Суда БиХ осуђен на шест година затвора да је, као припадник Хрватског вијећа одбране, заједно са другим особама, силовао Милицу Ђекић, а истом пресудом ослобођен је оптужби за физичко малтретирање.

Јурић је првостепеном пресудом био ослобођен свих оптужби.

Јурићев бранилац Борислав Писаровић рекао је да другостепено вијеће није навело ваљане разлоге за укидање ослобађајуће пресуде, већ су само провели доказе, преноси Бирн.

"Другостепено вијеће пропустило је да свјесно и објективно процијени доказе, што се види у одлуци која је заснована на свједочењу Милице Ђекић. Поставља се питање зашто се у пресуди не наводе и остали учесници у критичној ноћи", навео је Писаровић.

Он тврди да је исказ оштећене Ђекић врло упитан, нетачан и исконструисан, па не може "проћи објективну провјеру".

Одбрана се осврнула на исказ Љубице Лешић, који је прочитан у судници. Према браниоцу, тај исказ је најпоузданији јер она познаје Јурића и критичне ноћи га није препознала.

"Лешићева није споменула присуство Јурића ни на једној локацији на којој су биле, док Ђекићева каже да је те људе препознала по гласовима", рекао је бранилац, истичући да је првостепено вијеће дало ваљане разлоге и закључило да Јурић није починио кривично дјело.

Тужилаштво БиХ сматра да изјаве одбране нису основане и базиране на доказима.

Тужилац Мирослав Јањић рекао је да је Ђекићева говорила о силовању у току рата и није тачно да спомиње Јурића само на главном претресу.

"Пет пута је давала изјаве и сваки пут је тврдила исто, без разлика у кључним чињеницама. Није тачно да постоје разлике у изјавама Лешићеве и Ђекићеве", рекао је тужилац Јањић.

Трећестепено вијеће ће одлуку о жалби донијети накнадно.

Извор: СРНА