latinica  ћирилица
21/03/2017 |  12:01 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Приједор: Реализација пројекта "Развој бизниса маргинализованих група жена" (ВИДЕО)

Град Приједор у сарадњи са Ју-Ес-Ејдом реализује пројекат под називом "Развој бизниса маргинализованих група жена". Циљ је стварање прилике за одрживи развој предузетништва код маргинализованих група жена, кроз подстицање на самозапошљавање и креирање нових радних мјеста на подручју града Приједора.
Жене у бизнису - Фото: РТРС
Жене у бизнисуФото: РТРС

Драгана Бабић из Приједора годинама се бави производњом и продајом гипсаних фигурица и магнета.

У овај посао ушла је бојажљиво и с опрезом, али каже, упорност јој се исплатила. Данас је успјешна предузетница која живи од продаје фигурица и магнета.

"Да се ради, заиста се ради. Може да се живи од тога. Ја само не разумијем људе који крену у овај посао и мисле да се ту много може зарадити, не може, овдје се ради о заради неке преосјечне плате", каже Драгана.

Драгана је једна од ријетких жена која је своју пословну идеју спровела у дјело. Према подацима Бироа за запошљавање, велики број жена у Приједору и даље чека на запослење.

"На данашњи дан имамо 3.289 жена активних тражилаца посла или 47% на укупан број тражилаца посла", рекао је ово Здравко Сувајац, руководилац приједорске филијале Завода за запошљавање Републике Српске.

Да би се број незапослених жена у Приједору смањио, град у сарадњи са УСАИД-ом реализује пројекат који има за циљ економско јачање жена кроз самозапошљавање.

"Вриједност пројекта је 60.000 марака. Средства су намијењена за помоћ женама жртвама насиља, женама са инвалидитетом, мајкама особа са инвалидитетом, те незапосленим младим женама", истакао је Раде Росић, начелник Одсјека за привреду и пољопривреду града Приједра.

Јавни позив за учествовање у пројекту објављен је 3. марта, са роком подношења пријава од 30 дана, а обрасци за пријаву могу се пронаћи на инфо пулту и веб страници града Приједора.