latinica  ћирилица
21/03/2017 |  11:47 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

У Бањалуци засађено 30 нових платана

Представници града Бањалуке и студенти Шумарског факултета бањалучког Универзитета данас су, поводом Међународног дана шума, посадили 30 садница платана у Булевару српске војске.
Бањалука-посађени платани - Фото: СРНА
Бањалука-посађени платаниФото: СРНА

Градоначелник Игор Радојичић рекао је новинарима, након засађене прве саднице, да је то почетак прољећне акције уређења града.

"Град треба градити и развијати, али морамо водити рачуна и о његовим парковима, дјечијим игралиштима и зеленилу, који је заштитни знак овог града", истакао је Радојичић.

Он је најавио да ће у четвртак, 23. марта, бити потписан и први споразум са компанијом "Млијекопродукт" о изградњи дјечијег игралишта у парку "Младен Стојановић".

"Ријеч је о првом пројекту у оквиру акције коју смо покренули са друштвено-одговорним компанијама, те се надам да ћемо за Дан града, 22. април, имати и ново игралиште", појаснио је Радојичић.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга изразио је подршку квалитетним акцијама студената овог универзитета, којима се промовишу и волонтерске активности, додавши да би их требало бити много више.

"Шуме су значајан ресурс у Републици Српској, јер више од 60 одсто површине Српске покривено је шумом", рекао је Матаруга.

Он је истакао да су УН данашњи дан прогласиле Међународним даном шума и енергије, јер у свијету из шуме потиче више од 50 одсто обновљивих извора енергије.

"Свако стабло усвоји око 20 килограма угљендиоксида на годишњем нивоу, те емитује око 100 килограма кисеоника, а квалитетном садњом стабала у граду смањујемо температуру за два до шест степени Целзијусових", рекао је Матаруга.

Начелник градског Одјељења за комуналне послове Петар Билчар навео је да је један од приоритета нове градске управе обнова зеленила у граду, чији је заштитни знак управо дрво липе, платана и кестена.

"Осим у Булевару српске војске, гдје смо данас посадили ново дрвеће, у наредном периоду планирамо посадити и саднице у насељу Ада, као и у Улици Саве Ковачевића", најавио је Билчар.

Предсједник Савеза студената Шумарског факултета у Бањалуци Озрен Жоља навео је да у акцији садње новог дрвећа данас учествује око 50 студената, који су се радо одазвали овој активности.

"Сваке године радимо на пошумљавању неког од газдинстава у Републици Српској, те у оквиру тога годишње посадимо око 10.000 садница", рекао је Жоља.