latinica  ћирилица
21/03/2017 |  10:29 | Аутор: РТРС

Суљагић осуђен због клевете на друштвеним мрежама

Општински суд у Широком Бријегу донио је првостепену пресуду против Емира Суљагића, бившег предводника Коалиције "1.март" и једног од лидера Грађанског савеза БиХ, због клевете на друштвеним мрежама.
Емир Суљагић - Фото: РТРС
Емир СуљагићФото: РТРС

Тужбу против њега поднио је Иван Шушњар, власник једног херцеговачког портала. Суљагић му је, према пресуду, дужан исплатити три хиљаде марака.

Како наводе сарајевски медији, ријеч је о првој пресуди против политичара због клевете на друштвеним мрежа у БиХ.

Суљагић је Шушњара, у вријеме када се у Сарајеву водила кампања против најаве његовог постављања за генералног конзула у Чикагу, на друштвеној мрежи Твитер назвао "усташом", "расистом" и "расистичким смећем" .

"Поредио ме је са чуварем логора у Дретељу, Дyланом Руфом убицом америчке младости, називао расистичким смећем и тако даље. Логично је да сам га морао тужити. Такав наратив прелази све границе допустивог и важно је да се такав јавни дискурс унутар бх. друштва, а који Суљагић жели увести као стандард заустави. БиХ је препуна вербалних обрачуна и денунцијација неистомишљеника но овакав ниво напада је незапамћен. Додуше могуће је у Европи да неко и користи Суљагићев рјечник али тај неко сигурно у тој истој Европи никако не би могао бити јавна особа и политичар", рекао је Шушњар.

Шушњар је рекао да се Суљагић на суду бранио аргументима како профил са којег су упућене увреде није његов, него да га је користио неко други.

"Питам се ако неко није у стању стати испред властите ријечи како планира увјерити народ да је спреман стати испред њих", рекао је Шушњар.

Шушњар је најавио и подношење кривичне пријаве Тужилаштву БиХ против Суљагића, за кривично дјело несавјесног обављања посла, будући да је, према његовим ријечима, клевету чинио с радног мјеста. У то вријеме, Суљагић је био замјеник министра одбране.

Емир Суљагић је за сарајевске медије потврдио пресуду, додајући да она још није правоснажна.

"Ако оваква постане правоснажна, носићу је као значку на реверу и поносићу се њом јер се ради о доказу да сам непријатељ број један за оне којима су идоли организатори злочиначке творевине тзв. Херцег-Босне", казао је Суљагић.

Извор: Агенције