latinica  ћирилица
21/03/2017 |  10:25 | Аутор: РТРС

Павић: Тензије шаљу лошу поруку инвеститорима

Предсједник ДНС-а Марко Павић оцијенио је да је политичка ситуација у БиХ тренутно јако сложена јер постоји огромно неслагање у самој коалицији на нивоу БиХ, а затим и у скоро свим партијама на власти у БиХ.
Марко Павић - Фото: РТРС
Марко ПавићФото: РТРС

"То нормално доноси једну нестабилност, несигурност, нарочито је негативно што шаљемо лошу поруку потенцијалним инвеститорима јер нема инвестиција у земљи у којој нема политичке и јавне безбједности", истакао је Павић.

Он је за "Ослобођење" рекао да БиХ ако жели напредовати онда се на дневни ред морају стављати питања у којима су размишљања и ставови ближи.

"А, ми ставимо на дневни ред питања о којима нема консензуса и онда то диже националне, међуентитетске и сваке друге тензије. Тако заборавимо на права питања којима треба да се бавимо, а то су привреда, економија, проблеми младих, пензионера...", рекао је Павић.

Он је нагласио да би већина тензија пала, када би се вратили реториком и дјелима у оквире Дејтонског мировног споразума јер тога на чему се дижу тензије нема у Дејтонском споразуму.

"Значи, нема преношења овлаштења, нема територијалног прекрајања БиХ, нема ванинституционалног одлучивања. Постоји само консензус. Кад бисмо се вратили у тај оквир, већина тензија би аутоматски нестала. Кад бисмо још имали добру вољу лидера - да ли у институцијама или политичким странкама, па да преостала питања мудро и разумно рјешавамо, то би нас повело напријед", рекао је Павић.

Говорећи о односима ДНС-а и СНСД-а, он је подсјетио да су ове двије странке већ 20 година у коалицији и да су кроз то вријеме у принципу добро функционисале и у власти и у опозицији.

"Према томе, ако нисмо сагласни о неком питању, то не значи одмах раскид коалиције, већ међустраначке разговоре, договоре и рјешавање тих проблема. За сада, нису се јавили проблеми тог интензитета да би се раскинула коалиција и информације о томе да коалиције више нема једноставно нису тачне", поручио је Павић.

Извор: СРНА