latinica  ћирилица
21/03/2017 |  09:14 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

"Мој глас се чује!"- Свјетски дан особа са Дауновим синдромом

"Мој глас се чује!" - овогодишњи је мото којим се данас обиљежава Свјетски дан особа са Дауновим синдромом.
Особе са Дауновим синдромом укључити у редовне животне активности  (Фото:banjaluka.rs.ba) -
Особе са Дауновим синдромом укључити у редовне животне активности (Фото:banjaluka.rs.ba)

У Банском двору у Бањалуци, јуче је обиљежен Свјетски дан особа с Дауновим синдромом. Тим поводом приређена је манифестација под називом "Хвала ти, мајко" у којој је учествовало 50 дјеце, од којих је 35 с Дауновим синдромом.

Овом догађају присуствовао је и градоначелник Игор Радојичић, који је нагласио да Град Бањалука даје подршку бројним удружењима која се баве породицом и дјецом, као и онима која се баве дјецом с посебним потребама и потешкоћама у развоју.

- На једној страни, то је подршка која се огледа кроз суфинансирање манифестација, удружења или давања простора за рад, а с друге стране је можда и важнија подршка када се разумију људи и када осјете да су укључени у друштво. Порука данашње манифестације је и порука укључености, и ово је потреба да се и дјеца с поремећајима у развоју укључе у културни и спортски живот и у све друге манифестације које имамо у нашем граду, колико је год то могуће и у редовни образовни систем – поручио је први човјек Бањалуке.

Жељка Перишић Нинковић, директор центра "Дајте нам шансу - Звјездице", рекла је како је ово традиционална манифестација која се обиљежава већ шесту годину, а ове године је посвећена мајкама.